Privacyverklaring

Ceo moet samen met cfo werken aan AI

23 mei 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
DALL-E by Open AI

AI-tools helpen om inkomstenverliezen tot 70 procent te verminderen, zo blijkt uit een nieuw IBM-rapport.

De relatie tussen ceo en cfo is belangrijk in het besluitvormingsproces rond AI-implementatie. Kostenbesparingen en management zijn een prioriteit voor zowel ceo's als cfo's. De manier waarop nieuwe technologie hierbij een rol kan spelen, is bijzonder aantrekkelijk voor zowel uitvoerende als financiële leiders.

Sommige gegevens tonen aan dat raden van bestuur niet graag AI implementeren in de financiële functie. Volgens nieuwe gegevens van IBM speelt het een impactvolle rol in het digitale transformatieproces wanneer ceo's hun cfo's de juiste richting aangeven. Dit helpt bij het elimineren van inkomstenverliezen. Uit die data in de ceo-gids voor generatieve AI: finance van IBM blijkt dat AI-tools inkomstenverliezen tot 70 procent verminderen.

Effectieve generatieve AI-tools

Voor ceo's van bedrijven zonder goed functionerende ondersteunende diensten, raden onderzoekers aan om samen te werken met hun cfo's. Dit geldt specifiek voor de inzet van AI-aangedreven tools binnen het operationele kader en de technologische infrastructuur van de organisatie. Volgens de onderzoekers helpen deze tools de werknemers efficiënter en doelgerichter te werken.

IBM stelt dat AI-tools bedrijfsleiders ondersteunen bij het nadenken over AI en de productiviteit van werknemers. Ze verhogen de tijd die het personeel besteedt aan besluitvorming met 90 procent. Hoewel dit helpt om inkomstenverliezen op deze gebieden te verminderen, geven ze ook toe dat dit op grote schaal een aanzienlijke hoeveelheid training vereist voor werknemers op alle niveaus.

"Generatieve AI kan alleen zo effectief zijn als de mensen die het gebruiken", schreven de auteurs van het onderzoek. Ze bevelen ceo’s aan om bij het starten ten minste één volledige financiële gebruikerscase te ontwikkelen. Hierdoor kunnen zowel leiderschaps- als financiële teams op een gecoördineerde manier met AI werken met kleine belangen en een open forum om te leren.