ECB lanceert project voor digitale euro

15 juli 2021
ECB lanceert project voor digitale euro

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 14 juli besloten de onderzoeksfase voor de digitale euro te starten. FDmagazine had al een voorbeschouwing geven van de impact van de digitale euro voor bedrijven.

“Het is negen maanden geleden dat we ons rapport over een digitale euro publiceerden. In die tijd hebben we verdere analyses uitgevoerd, input gevraagd van burgers en professionals en enkele experimenten uitgevoerd. Dat leverde bemoedigende resultaten op. Dit alles heeft ons ertoe gebracht om een ​​versnelling hoger te schakelen. We starten het project”, zegt ECB-president Christine Lagarde. "Ons werk is erop gericht ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven in het digitale tijdperk toegang blijven houden tot de veiligste vorm van geld, centralebankgeld".

Twee jaar onderzoek

De onderzoeksfase duurt 24 maanden. Ze is bedoeld om de belangrijkste problemen met betrekking tot ontwerp en distributie aan te pakken. Een digitale euro moet kunnen voorzien in de behoeften van Europeanen. Tegelijkertijd moet hij helpen illegale activiteiten te voorkomen en ongewenste effecten op de financiële stabiliteit en het monetair beleid te voorkomen. Dit zal niet vooruitlopen op een toekomstige beslissing over de mogelijke uitgifte van een digitale euro. Die komt pas later. In ieder geval zou een digitale euro contant geld aanvullen, niet vervangen.

“We zullen in gesprek gaan met het Europees Parlement en andere Europese besluitvormers en hen regelmatig informeren over onze bevindingen. Burgers, handelaren en de betalingssector zullen ook worden betrokken”, zegt ECB-bestuurslid Fabio Panetta, voorzitter van de High-Level Task Force.

Bron: ECB