Privacyverklaring

Zorgen voor ECB: inflatie heeft brede basis gekregen

23 november 2022
Tekst
Peter Ooms

Energieprijzen zijn niet de enige oorzaak van inflatie in de eurozone. Dat de snelle prijsgroei een brede basis heeft gekregen, verhoogt het risico op uit de hand gelopen inflatieverwachtingen, een situatie die de ECB tot elke prijs zal proberen te vermijden.

Dat is alvast de analyse van Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion. Hij stelt vast dat de prijzen van goederen buiten de categorie energie en voedsel ook sterk stijgen. “Hoewel de stijging van de inflatie in de eurozone (+10,6% sinds oktober 2021) vooral het gevolg is van de stijgende energieprijzen (+59,2% op jaarbasis) en voedselprijzen (+15,5%), blijft dit niet de enige verklaring. Ook de inflatie exclusief voedsel en energie is met 5,0% bijzonder sterk. Steeds meer goederen en diensten vertonen hoge prijsstijgingen: voor bijna 60 van de 94 categorieën bedroeg de stijging op jaarbasis meer dan 4%.

Arbeid maakt duurder

Sommige categorieën stijgen mee met de energieprijzen. Vervoersdiensten bijvoorbeeld stijgen nu met 7,5% op jaarbasis. De prijzen in minder energieafhankelijke sectoren stijgen ook aanzienlijk. De prijzen in de categorie meubelen en woninginrichting, die nooit met meer dan 2,0% op jaarbasis stegen, zijn momenteel met 8,5% toegenomen. Ook de prijzen in categorieën die relatief sterk afhankelijk zijn van arbeidskosten stijgen sterk. Diensten in verband met recreatie en persoonlijke verzorging stijgen bijvoorbeeld met 6,1%.”