Inflatie in de eurozone is terug ...

3 februari 2021
Inflatie in de eurozone is terug ...

De kerninflatie loopt dankzij tijdelijke factoren op tot maar liefst 1,4%. Als reizen en horeca weer kunnen, komt er wellicht nog meer stijging aan.

De stijging van de inflatie in de eurozone van -0,3 naar 0,9% was toe te schrijven aan verschillende factoren.

Denk aan Duitse btw-verhoging en vertraagde winterkoopjes in januari. Hierdoor steeg de kerninflatie van 0,2 naar 1,4%. Daarnaast nam de energie-inflatie toe dankzij een sterk basiseffect van -6,9 naar -4,1%.

Tijdelijke factoren stuwen de inflatie momenteel dus op, en er komt nog meer aan. Het valt te verwachten dat de prijzen voor productcategorieën die worden beïnvloed door de coronamaatregelen, zullen terugkeren naar een normaal niveau wanneer de economie weer opengaat. Denk aan pakketreizen, accommodatie en vervoer.

Wanneer dat gebeurt, hangt uiteindelijk af van de ontwikkeling van het virus en het tempo van vaccinatie, maar als het eenmaal zover is, zal het de inflatie nog verder opdrijven.

Zelfs met meer tijdelijke factoren die de inflatie in de loop van 2021 zullen opdrijven, zal de prijsdruk op de middellange termijn zwak blijven door de recessie.

Dit betekent dat de ECB niet al te ongerust moet zijn over voorbijgaande sprongen in prijsniveaus. Nu de loongroei verzwakt en de werkloosheid naar verwachting in 2021 zal toenemen, blijven duurzame stappen in de richting van de doelstelling nog een tijdje weg.

Bron: ING

Foto: Shutterstock