Privacyverklaring

Philippe Gijsels: Welke boeken leest u op vakantie?

31 juli 2023
Tekst
Melanie De Vrieze

Philippe Gijsels, hoofdstrateeg private banking & wealth bij BNP Paribas Fortis, leest deze zomer The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson. Het boek biedt een ongekende visie biedt op klimaatverandering.

“Het geheel wordt verteld door fictieve ooggetuigen, waardoor het een meesterwerk van de verbeelding is. Het toont aan hoe klimaatverandering ons de komende decennia zal beïnvloeden.”

52 boeken per jaar

Een jaar geleden had Philippe Gijsels op LinkedIn een boekenchallenge: 52 boeken lezen in 52 weken. “Daar ben ik in geslaagd. Nu heb ik er een rubriek – Over my shoulder – waar ik iedere week een boek belicht.” Hij vertelt met trots over zijn negatieve bibliotheek. “Daar bewaar ik alle boeken die ik nog niet gelezen heb. Tot grote wanhoop van mijn vrouw is dit een grote stapel geworden. Ik vind dat je je geen zorgen moet maken over ongelezen boeken, want het herinnert je er constant aan dat er nog veel is wat je niet weet.”

Hij tipt drie boeken om tijdens de zomervakantie te lezen. Een eerste is The Exponential Age van Azeem Azhar, omdat het een nieuw model biedt om te begrijpen hoe technologie zich zo snel ontwikkelt en waarom het de wereld fundamenteel verandert.

“In het lager onderwijs leerden we om lineair te denken, maar nu zitten we in een periode met exponentiële groei. Denk bijvoorbeeld aan de beursgang van Microsoft of Amazon. Investeringsgewijs is dat bijzonder interessant. Daarnaast zijn er technologische ontwikkelingen die onze samenleving snel overtreffen. Biotech en artificiële intelligentie zijn twee drivers voor die exponentiële groei en ze versterken elkaar. Dat zal grote doorbraken teweegbrengen in de geneeskunde.”

Kracht van fictie

Een tweede boek is Piranesi van Susanna Clarke, een boek dat in 2021 de Women's Prize for Fiction won. De roman speelt zich af in een parallel universum dat bestaat uit een oneindig aantal zalen, waardoor nieuwkomers geleidelijk hun geheugen en identiteit verliezen. “Het gaat over een virtuele wereld. Fictie en technologie lopen er samen. Ik vind het mooi om te zien hoe fictie werelden toont die we ooit misschien met technologie kunnen creëren.”

Where Good Ideas Come From van Steven Johnson gaat dan weer over de vraag wat innovatie is. Het boek toont de principes die de drijvende kracht vormen achter creativiteit. “Wanneer slimme mensen samen aan een project werken, moet je hen loslaten en zelf stappen laten zetten. Beschouw het als een soort escape room, waarbij je van kamer tot kamer gaat. Het boek toont aan dat de beste ideeën voortbouwen op de ideeën en uitvindingen van anderen.

In de laatste dertig jaar was er vier of vijf keer een hype rond artificiële intelligentie, maar dat kwam nooit echt van de grond. De juiste onderdelen waren niet aanwezig. Die zijn er nu wel, namelijk computerkracht en big data. Die twee zullen ongeziene vooruitgang boeken.”