Privacyverklaring

Geert Peeters: welke boeken leest u op vakantie?

24 juli 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Jan Locus, HarperCollins

Geert Peeters, nog cfo bij Greenyard tot eind september, heeft weinig tijd om te lezen. Hij doet het vooral tijdens de vakantie of als het mooi weer is.

“Op reis neem ik meestal twee boeken mee, waarvan ik er zeker één lees.” Hij heeft een grote boekenkast in zijn bureau, met een apart schap voor alle boeken die hij nog niet gelezen heeft. “Als ik interessante lectuur zie, dan schaf ik me die aan. Ik koop altijd te veel boeken, veel meer dan ik kan lezen. Nu liggen er een twintigtal op mij te wachten.”

Hij leest het liefst in fysieke boeken. “Ik ben niet zo’n grote fan van e-readers. Op een scherm lezen, doet me te veel denken aan mijn professionele activiteiten. Dan heb ik niet het gevoel dat het vakantie is.”

Geert Peeters is geïnteresseerd om te lezen over de dynamiek tussen mensen en hoe teams functioneren. “Als het maar niet te technisch is, en liefst goed onderbouwd en gestoffeerd met veel voorbeelden. Ik heb alles gelezen van Stephen Covey, waaronder De zeven eigenschappen en The Speed of Trust. Ook de boeken van Malcolm Gladwell vind ik boeiend, zoals Blink, Outliers en Tipping Point, omdat ze een menselijk fenomeen bestuderen.

Tipping Point gaat over hoe trends ontstaan en wie welke rol daarin speelt, terwijl Outliers uitlegt wat mensen exceptioneel maakt en dat dat vaak het gevolg is van het milieu of de cultuur waarin ze opgegroeid zijn. Zijn eerste boek, What the Dog Saw, heb ik nog niet gelezen, dat neem ik mee naar Madeira.”

Het tweede boek dat hij meeneemt, zit in de sfeer van verandermanagement en heet Connect, Building Exceptional Relations with Family, Friends and Colleagues van David Bradford en Carole Robin. “De twee auteurs doceren dit als een van de populairste keuzevakken aan Stanford University. Ze tonen aan dat het proces om zinvolle relaties met familie, vrienden en collega’s op te bouwen en te onderhouden, kan worden beschreven, geleerd en toegepast. Het doet me denken aan een interessante driedaagse met het financeteam over verbindende communicatie.”

Geert Peeters is grote fan van non-fictie. “Het is nooit gewoon maar een theorie, maar gebaseerd op bevindingen die uitgediept worden. Je komt te weten wat het effect ervan is.” Fictieboeken leest hij ook, maar in mindere mate. “Ik heb wel alles van Dan Brown gelezen. Geschiedkundige verhalen met raadsels vind ik boeiend. Van een vriend kreeg ik onlangs The Alchemist van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho cadeau. Dat boek ligt ook te wachten op mij … op mijn boekenstapel.”