Privacyverklaring

De bescheiden leider

13 februari 2023
Tekst
Peter Ooms

Het hele managementteam van Antwerp Management School (AMS) heeft het leiderschapstraject gevolgd dat de school ook aan externe bedrijven aanbiedt. Finance director Roel Eykens van AMS geeft aan hoe dat zijn functie ten goede komt. “Als cfo wil ik samen met anderen het vooropgestelde doel bereiken.”

“Tijdens mijn carrière heb ik er altijd voor gezorgd mijn kennis te verruimen, zowel in het kader van mijn job als met extra opleidingen. Wat meer theoretische achtergrond inzake peoplemanagement kon ik zeker gebruiken. Spontaan handelen bleek niet altijd voldoende”, zegt Roel Eykens, finance director van AMS.

Financieel directeur én peoplemanager

“Intussen weet ik dat ik bepaalde situaties in het verleden beter anders had aangepakt. Het is leerrijk om eigen fouten te herkennen gedurende een opleiding en hiervan te leren. Als financieel directeur ben je zowel peoplemanager voor het eigen team als businesspartner voor de hele organisatie. Als peoplemanager zorg je voor voldoende ondersteuning. Zo houden wij wekelijks teammeetings met veel overleg over lopende zaken. We zoeken samen naar oplossingen. Dat werkt prima. Als businesspartner wil je de juiste ondersteuning en begeleiding geven aan de hele organisatie. Voor dit aspect bestaat peoplemanagement voor een groot deel uit het opbouwen van goede relaties en verstandhoudingen, voldoende toegevoegde waarde leveren, samen nadenken over oplossingen en ook voldoende kritisch zijn en tegenwind geven als het nodig is. Zo’n samenwerking, gebaseerd op het streven naar gemeenschappelijke doelstellingen en resultaten, en met voldoende oog voor welbevinden en goede relaties, biedt mij veel voldoening.”

Creativiteit en draagvlak

“Tijdens ons leiderschapstraject noemde de trainer mij een humble leader. Ik hou ervan om samen met collega’s vanuit een bescheiden houding na te denken over oplossingen en over de juiste beslissingen om het vooropgestelde doel te bereiken. Soms is het nodig om voldoende krijtlijnen uit te zetten en te bewaken, maar deze methodiek zorgt voor veel gezamenlijke creativiteit en draagvlak.”

Bemiddelen

“De voorbije jaren heb ik ook een opleiding in bemiddeling gevolgd bij Nexus. Tijdens deze opleiding leer je de communicatie te verbeteren en betrokken actoren oplossingen te laten vinden. Dit heeft zeker ook impact gehad op mijn houding als bescheiden leider.”

Roel Eykens heeft een en ander al in de praktijk weten te brengen. “Al na mijn eerste weken bij AMS heb ik beslist om een nieuwe budgetterings- en forecastingtool en -methodiek te implementeren. Dat is een ingrijpende verandering geweest, maar ook hier heb ik een draagvlak kunnen creëren dankzij voldoende training en overleg, met veel terugkoppeling en aandacht voor de suggesties van de collega’s.”