Privacyverklaring

‘Afwisseling en diversiteit maken consultancy interessant’

23 augustus 2023
Tekst
Thomas Laureys
Beeld
Benoit Everaerdt

Na een glansrijk academisch traject vond Benoit Everaerdt een eerste job als strategisch consultant bij Oliver Wyman. Voor FDmagazine maakt hij de balans van zijn eerste jobervaring op.

Studeren in het buitenland

De jonge starter begon zijn academische loopbaan met een bachelor International Business Management aan de Arteveldehogeschool. “Het laatste jaar van de opleiding vindt volledig in het buitenland plaats. Dat trok me meteen aan. Zo kreeg ik de kans om een halfjaar te studeren in Taiwan en stage te lopen bij Flanders Investment Trade in Melbourne, Australië.”

Beleggingsclub

Nadat hij die opleiding magna cum laude afrondde, volgden nog een master Business Administration aan de KU Leuven en een master in International Management & Strategy aan de Vlerick Business School. Beide legde hij cum laude af. Daarnaast was er tijd voor buitenschoolse activiteiten. “Samen met enkele vrienden die interesse hadden in finance hebben we een beleggingsclub, Valorum Investment Club, opgericht. Dat was een leuke manier om samen te komen en bij te leren”, aldus Benoit Everaerdt.

De Vlerick-connectie

“Tijdens mijn studie bij Vlerick kregen we te horen dat Oliver Wyman een kantoor opende in Brussel, waarvoor ze consultants zochten. Ik had sowieso interesse in strategische consultancy. Dat er een nieuw kantoor in België opende, was een ideale kans. Die heb ik meteen gegrepen. Ik mocht op gesprek komen en werd daarna aangenomen.”

In zijn functie als strategisch consultant bestrijkt Benoit Everaerdt een breed actieveld. “Ik deed mijn eerste opdracht in de sector van consumptiegoederen. Daarna volgde een project waarbij ik de post merger-integratie van twee banken begeleidde. Op dit moment werk ik aan een project in de publieke sector. Die diversiteit aan taken en industrieën maakt het werk als consultant erg interessant. Zo leer je veel verschillende opties kennen en ontdek je wat jou het meeste aanspreekt.”

Balletjes in de lucht houden

Een eerste job is steeds een aanpassingsproces. “De overgang van het studentenleven naar het werkleven is groot. Mijn jaar bij Vlerick hielp daarbij. We hadden zeer veel projecten. De opleiding was meer praktijkgericht dan voordien tijdens mijn studies. Dat heeft de overgang gemakkelijker gemaakt. De grootste aanpassing is de verandering qua tijdsindeling. De focus ligt meer op het uitbouwen van mijn carrière, maar daar heb ik eigenlijk niet zoveel problemen mee. Ik keek er allang naar uit om deze fase te starten.”

Leren multitasken

Gevraagd naar specifieke uitdagingen, komt leren multitasken naar boven. “Je moet als consultant niet enkel analyses maken, maar ook besluiten trekken en daarover communiceren. Die conclusies en hoe je ze effectief communiceert, zijn twee zeer belangrijke aspecten van het vakgebied. Het leuke is dat je echt vooruitgang boekt naarmate je meer projecten uitvoert en ervaring opbouwt. Het is een doorlopend proces. Ik heb het gevoel dat ik er elke dag beter in word”, besluit Benoit Everaerdt.