Privacyverklaring

“De u van universitair weer laten blinken” Martijn Lamberti-Henquet

31 mei 2023
Tekst
Dirk Van Thuyne

Martijn Lamberti-Henquet deed de voorbije jaren heel wat specifieke ervaring op in de zorgsector, onder andere als algemeen directeur bij Maastricht UMC-Holding, van het gelijknamige academisch ziekenhuis in Nederlands Limburg. Hij droomde er echter van om ceo of cfo te worden van een universitair ziekenhuis. Toen hij de vacature van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen onder ogen kreeg, twijfelde hij niet. Sinds begin dit jaar is hij cfo/directeur administratie & financiën bij het UZA.

Waarom heb je voor deze organisatie gekozen? Wat is specifiek aan dit ziekenhuis?

Martijn Lamberti-Henquet: “De sollicitatieprocedure typeert de bedrijfscultuur en de hands-onmentaliteit van het UZA. Misschien is het ook typisch Antwerps. Voor een job met gelijkaardige verantwoordelijkheden stuurt een bedrijf of een andere organisatie meestal een headhunter op pad. Het UZA deed dit niet, het was de ziekenhuisdirectie zelf die de sollicitatieprocedure van a tot z opvolgde. Mijn eerste contacten bevestigden mijn positieve indruk, het voelde meteen als een warme jas. Ik ben op 16 januari gestart. Die timing was een grote uitdaging, want ik mocht meteen beginnen met het afsluiten van het vorige boekjaar. Het was zwemmen of verzuipen. Dankzij het team heb ik snel mijn draai gevonden.”

België-Nederland

Hoe groot is het verschil tussen de Nederlandse en de Belgische gezondheidszorg?

Martijn Lamberti-Henquet (lacht): “Ik heb al meerdere keren met de ogen moeten knipperen. Met al die verschillende overheden is de gezondheidszorg in België ongelooflijk complex. Als universitair ziekenhuis hebben we drie maatschappelijke opdrachten: patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Zeker voor het domein van onderzoek is er een acuut financieringsprobleem. Ik zou graag eens op gesprek gaan bij minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke. Ik geloof sterk in alternatieve financieringsvormen, zoals het beproefde triple helix-model waarbij kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheden samenwerken en elkaar versterken. Het UZA heeft in elk geval de ambitie om de wetenschappelijke verankering verder te verstevigen, we willen de u van universitair weer laten blinken.”

Energie en inflatie

Vorig jaar doken er twee nieuwe financiële uitdagingen op: de exploderende energieprijzen en een nooit geziene inflatie met stijgende loonkosten als gevolg. Hoe ga je hiermee om?

Martijn Lamberti-Henquet: “Ook voor een ziekenhuis is een gezonde financiële bedrijfsvoering van groot belang. Het komt er in de eerste plaats op aan de kosten onder controle te houden. Daarna is het uitkijken om de opbrengsten te verhogen. Door meer in te zetten op groepsaankopen binnen ons ziekenhuisnetwerk kunnen we al een mooie besparing realiseren. De grootste kost zijn de personeelskosten. In een hypercompetitieve arbeidsmarkt focussen we op retentie, door onze medewerkers kansen te geven op het vlak van opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn ook nog heel wat efficiëntiewinsten mogelijk op het vlak van infrastructuur. In Nederland is het niet ongebruikelijk om tijdens het weekend operaties uit te voeren, in België blijven de peperdure operatiekwartieren meestal twee dagen ongebruikt. Ook door een uitgekiende planning – gelijkaardige operaties na elkaar inplannen – is veel synergie mogelijk. Dit is iets wat ik in de Verenigde Staten heb opgepikt tijdens mijn studies aan Harvard.”

Investeringen

In zijn jaarlijkse MAHA-analyse bekijkt Belfius de financiële situatie bij de Belgische algemene ziekenhuizen. De onderzoekers stelden vast dat de bruto-investeringen van de ziekenhuizen in sterk dalende lijn zijn en uiteindelijk zullen leiden tot een veroudering van de infrastructuur. Hoe zit dat bij het UZA?

Martijn Lamberti-Henquet: “Stabiliteit is cruciaal in onze sector. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende buffer overblijft voor investeringen in mensen, technologie en infrastructuur. Zelf hebben we enkele grote infrastructuurwerken op de plank liggen, zoals de afwerking van het Q-gebouw, de realisatie van een nieuw operatiekwartier, de verbouwing van de spoed, enzovoort. In het verleden zijn er in de sector al eens kredieten aangegaan die als een molensteen rond de nek van de organisaties bleven hangen. Ik pleit daarom voor een doordachte financiering met voldoende flexibiliteit.”

Hoe ver staat het UZA met de digitalisering?

Martijn Lamberti-Henquet: “In de zomer van 2021 hebben we het elektronisch patiëntendossier geïmplementeerd. Het is een volledig geïntegreerd dossier waarin alle medische gegevens van de patiënt steeds en overal beschikbaar zijn voor elke betrokken zorgverlener, maar ook voor de patiënt zelf. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in de ontwikkeling van UZA@home. Dit platform ondersteunt en begeleidt de patiënt tijdens zijn zorgtraject. Dit is nog in volle ontwikkeling, maar de toepassingen zijn onbeperkt. Via de app kunnen patiënten het deel van hun medisch dossier inkijken dat voor hen gemakkelijk te interpreteren valt. De app laat ook telemonitoring toe: de patiënten sturen zelf bepaalde parameters over hun gezondheidstoestand door en die worden dan door het zorgteam gemonitord en opgevolgd. Op die manier vermijden we onnodige verplaatsingen en winnen we aan efficiëntie.”

Balans

Heeft je overstap iets veranderd aan de balans tussen werk en leven? Is deze job gemakkelijk te combineren met je privéleven? Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?

Martijn Lamberti-Henquet: “Ik woon in Lanklaar en praktisch gezien is het niet interessant om elke dag te pendelen. Daarom overnacht ik twee dagen per week in het aanpalende zorghotel. Op vrijdag probeer ik van thuis uit te werken. Veel vrije tijd is er niet, maar ik ben een echte buitenmens. Ik vertoef graag in de natuur en ben ook een gepassioneerd zeiler.”

Over het UZA

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) staat voor topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, een hoogwaardige academische opleiding en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek met een internationale dimensie.

Het UZA telt 593 erkende hospitaalbedden verspreid over 26 verpleegeenheden. Jaarlijks overnachten hier meer dan 30.000 patiënten en verblijven er 53.000 patiënten in het daghospitaal. Er zijn 41 hooggespecialiseerde medische diensten waar elk jaar 800.000 patiënten op raadpleging komen. Alles samen telt het UZA 4.000 medewerkers waaronder 487 artsen en 1.120 verpleegkundigen. Vorig jaar realiseerde het UZA een omzet van 556 miljoen euro . De organisatie kon het boekjaar afsluiten met een nettowinst van 1,6 miljoen euro.

Sinds 2020 maakt het UZA deel uit van het Helix-ziekenhuisnetwerk. De andere partners zijn AZ Klina (Brasschaat), AZ Monica (Antwerpen en Deurne), AZ Voorkempen, AZ Rivierenland (Rumst, Bornem en Willebroek).