Privacyverklaring

“Een goede mentor heeft het verschil gemaakt”

22 december 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts
Beeld
Nicolas Torres Lozano

Joren Van Aken kon na een korte stage als sell-side analist aan de slag bij Degroof Petercam. Hij is onder andere gespecialiseerd in het opvolgen van holdings in de Benelux, Frankrijk, Italië en Zweden. De jobstarter haalt zijn kennis uit zijn academische opleiding, learning on the job en de voorbereiding van een CFA-accreditatie.

Niveaucheck

Tijdens zijn eerste maanden bij het beleggingshuis kreeg de analist de ruimte om zelfstandig te werken. “Ik kreeg een taak toegewezen en gaf een seintje wanneer ik daarmee klaar was”, legt Joren Van Aken uit. Op basis van het afgeleverde werk beoordeelde de leidinggevende zijn niveau en wist die wat nog voor verbetering vatbaar was. “Over een goede mentor beschikken heeft voor mij echt het verschil gemaakt en mijn leerproces versterkt. Mijn mentor in het bedrijf was Kris Kippers, co-head equity research.”

Eén uur om analyses te maken

Tijdens het resultatenseizoen is de analist al om zeven uur ‘s ochtends op kantoor. Dat is het tijdstip waarop veel bedrijven met hun kwartaalresultaten naar buiten komen. “Ik heb exact een uur om de resultaten te lezen en te analyseren, ook als er meerdere bedrijven op de planning staan”, zegt de analist. Om acht uur is de eerste teamvergadering. “Voor de opening van de beurs, om negen uur, moet alle research de deur uit zijn.”

In de weken na het resultatenseizoen is er tijd om de bedrijven meer diepgaand te analyseren. De conclusies verschijnen in een sectornota die Degroof Petercam elk kwartaal publiceert. “In het rapport ga ik onder andere dieper in op de intrinsieke waarde en prestaties ten opzichte van de brede markt”, legt Joren Van Aken uit. De conclusies neemt hij ook mee in gesprekken met klanten.

Beleggersevents in de vrije tijd

Ook in zijn vrije tijd is Joren Van Aken gebeten door de beleggersmicrobe en neemt hij deel aan beleggersevents. Zo was hij aanwezig op de prijs voor beste financiële communicatie, uitgereikt door de Belgische Vereniging van Financiële Analisten. Om een winnaar te kiezen, stuurt de organisatie een enquête uit. Analisten beantwoorden vragen over de kwaliteit, kwantiteit en bruikbaarheid van financiële informatie door beursgenoteerde bedrijven. “Vooral in het cijferseizoen is een goede communicatie belangrijk om mijn job goed te kunnen uitvoeren.”

Studeren in het weekend

Om zijn kennis verder te verdiepen, wil de analist zijn CFA (Chartered Financial Analyst)-accreditatie behalen. Hiermee mag je je wereldwijd erkend financieel specialist noemen. De ‘goudstandaard’ voor financieel analisten is niet eenvoudig te bereiken. Kandidaten voor het programma moeten drie examenniveaus succesvol doorlopen. Joren Van Aken slaagde al voor zijn eerste examen en heeft er nog twee af te leggen. “Studeren doe ik vooral in het weekend”, besluit de analist.

--------------