Privacyverklaring

Het draait om de fun

12 september 2023
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Pieter-Jan Verhaegen, foto door Wouter Van Vaerenbergh

“Steek mij niet in één vakje. Momenteel werk ik als financemanager”, zegt Pieter-Jan Verhaegen.

Dat is een generalistische rol waarin ik sparringpartner ben voor de operationele directeuren van bijvoorbeeld Bio-Planet en Cru. Ik redeneer met mijn medewerkers mee over accounting en controlling. Louter als specialist fungeren van één domein: dan verlies ik energie. Dat geldt ook voor mijn sportieve keuzes: ik loop, fiets, speel badminton en wandel regelmatig.

Het begon met korte trainingstochten samen met collega’s tijdens de middagpauze. We dagen elkaar uit. Hoe frequenter en langer je traint, hoe beter je conditie wordt. Zo kwamen de marathons in mijn vizier. Lopen is geen individuele sport. Ik train samen met anderen. Van een marathon in het buitenland maken we in het gezelschap van supporters en verzorgers een sportief weekendje weg.

De natuur ontbrak in dat verhaal. Gelukkig is bij trailrunning de natuur inherent aanwezig. Het parcours glooit, de afgelegde tijd is onbelangrijk. De beleving is verschillend aan die van een competitieve marathonloop. Trailrunnen: dat is volledig loskoppelen van het dagelijks werk. Ik vind mentale rust door te sporten in de natuur. Wandelen is te traag. Mijn brein raast verder tijdens een wandeling. Een trailrun doet me echt ontspannen en maakt mijn hoofd leeg.

Fenomenen die je aantreft in de sport, herken je ook in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld peoplemanagement of omgaan met tegenslagen. Die wisselwerking is inspirerend. In mijn job navigeer ik dagelijks tussen de cijfers. De verleiding is groot om ook met sportdata aan de slag te gaan. Loop- en fietstrainingen analyseer ik in de Strava-app. Ik wil echter niet doorslaan in het gebruik van die gegevens. De natuur en samen zijn betekenen het meest voor mij. Het draait om de fun.

Lopen en fietsen zijn relatief eenvoudige sporten, makkelijk in te plannen en leuk om samen met anderen te doen. Ook de bedrijfscultuur bij Colruyt kenmerkt zich door eenvoud, efficiëntie en wederzijdse dienstbaarheid. En door persoonlijk leiderschap: ik bepaal grotendeels zelf mijn agenda, onderneem initiatieven en vind een gezonde balans tussen werk en privé. Mijn advies? Hoe druk je job ook is en hoe vermoeid je ook bent, maak even tijd om in de natuur te vertoeven. Die momenten maken je opnieuw fris voor de volgende dag.