Privacyverklaring

Wouter Van Houtte aan de slag bij WorxInvest

27 mei 2024
Tekst
Christine Huyghe
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Sinds begin mei is Wouter Van Houtte chief investment risk and compliance officer van WorxInvest.

WorxInvest is de holding boven SD Worx, die ook optreedt als investeringsmaatschappij. Ze kwam pas nog in het nieuws met de overname van het belang van de Vlaamse regering in de Gimv. De holding investeert op een indirecte manier in bedrijven via private-equityfondsen en neemt daarnaast directe participaties in ondernemingen. Bekende namen zijn i3 (leersoftware), Hazelheartwood (transformatieconsulting) en natuurlijk SD Worx. WorxInvest staat ook in voor het beheer van het vastgoed en de thesaurie van dat laatste bedrijf.

Doorgedreven risicomanagement

Wat is de opdracht van Wouter Van Houtte? “Door de snelle groei van WorxInvest is er nood aan een doorgedreven risicomanagement op de investeringsportefeuille. Ik ben verantwoordelijk voor wat in het jargon de second line of defense heet. In de theorie van de three lines of defense ligt de verantwoordelijkheid voor de eerste verdedigingslijn bij de operationele afdelingen. Ze doen dat in hun dagelijkse processen en rapporteren daar ook over. De tweede verdedigingslijn ondersteunt hen en staat hen bij met expertise en rapportering. Mijn belangrijkste taak is om de personen in de eerste lijn te blijven uitdagen en hun beslissingen in vraag te stellen. De derde linie van de verdediging ligt bij de interne auditor.”

Strakke governanceregels bij WorxInvest

Bij WorxInvest zal Wouter Van Houtte in de eerste plaats werken aan structuren, policies en rapportering om de verantwoordelijkheden vast te leggen en de risico’s transparant te maken. “Het beheersen van de risico’s moet in strakke governanceregels worden verankerd en via een heldere rapportering opgevolgd”, zegt Wouter Van Houtte.

Die aanpak komt uit de financiële sector. Daar is Wouter Van Houtte jarenlang actief geweest als riskmanager bij Crelan. Hij startte zijn carrière als auditmanager bij Deloitte.