Privacyverklaring

“Een stage levert nieuwe connecties in de financiële sector op”

2 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Mattias Roose

Mattias Roose stapt na zijn masterstudie Toegepaste Economische Wetenschappen nog niet meteen de arbeidsmarkt op. Hij kiest voor een postgraduaat Vermogensbeheer. Die opleiding combineert hij met een stage bij Belfius Asset Management. “Het is fascinerend om het proces van assetallocatie in de praktijk mee te maken.”

1. Wat doe je tijdens je stage?

Mattias Roose: “Ik werk tijdens mijn studie elke week op donderdag en vrijdag. Ik heb een rol in het team Private Portfolio Management. Op donderdag woon ik het implementatiecomité voor discretionair vermogensbeheer bij. Ik volg de trends in de financiële markten op, bekijk de strategische keuzes van het comité en denk mee na over de stand van zaken van portfolio’s en discretionaire mandaten. Daarnaast bekijk ik voorstellen tot opname van specifieke aandelen en obligaties in de portefeuilles. Ik vind het een interessante denkoefening om te begrijpen hoe deze wijziging in allocatie de hele portefeuille beïnvloedt.”

Op vrijdag schrijf ik de transacties uit waarover de leden van het comité beslisten: de keuze voor specifieke aandelen of obligaties en de bijhorende motivering. Die informatie presenteren de portfoliobeheerders aan de cliënten. Tot slot help ik mijn collega’s bij het structureren van data en het opmaken van slides voor presentaties over actuele economische onderwerpen. Denk aan de renteschommelingen in Turkije, de fluctuerende grondstofprijzen of het aantrekkelijke investeringsimago van Finland voor beleggers in start-ups.”

2. Wat zijn je belangrijkste leerervaringen?

Mattias Roose: “Het is boeiend om te zien hoe een proces van assetallocatie in de praktijk verloopt, hoe je de brug maakt van theorie naar het werkveld. Verder sta ik versteld van het gewicht van de factor duurzaamheid voor de financiële sector. Een groot deel van het werk is verbonden met regelgeving. TAP-compliance (Transition Acceleration Policy, richtlijnen als hefboom voor een grotere positieve impact op mens en samenleving) vraagt bijzondere aandacht. Financiële producten buiten het duurzame kader vallen uit de gratie.”

3. Welke tips heb je voor andere studenten in economie en financiën ?

Mattias Roose: “Een postgraduaat vind ik een slimme keuze. De termijn is beperkt tot acht maanden. Met zo’n bijkomende studie heb je niets te verliezen. Je leert nieuwe domeinen kennen. Op basis van die wetenschap maak je nadien betere loopbaankeuzes. Bovendien scoor je ermee op je cv. Het schenkt je vertrouwen om je professionele carrière aan te vatten.

Ik raad studenten ook aan om extracurriculaire activiteiten op te nemen, zoals een lidmaatschap van een investeringsclub of een rol in een studentenvereniging. Dat illustreert je motivatie en engagement. Focus niet exclusief op hoge punten.

Mijn postgraduaat geeft me net voldoende tijd om deze stage uit te voeren. De ervaring versterkt mijn netwerk. Ik heb andere stagiairs ontmoet en via de portfoliobeheerders ontstaan nieuwe connecties in de financiële sector.”