Privacyverklaring

Rekrutering in finance draait om ESG, digitalisering en persoonlijkheid

15 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Cfo’s en financemanagers die aanwerven, krijgen het niet makkelijk in 2024. Het tekort aan financeprofessionals is nog lang niet weggewerkt. Om een antwoord te bieden op dit tekort, vereist het rekruteringsproces een nieuwe benadering.

Een toekomstbestendige financeafdeling waarborgen, ongeacht de omvang: dat principe staat centraal in de nieuwe aanpak. Christophe Paquay van Robert Walters haalt drie trends aan die bijdragen aan een veerkrachtig rekruterings- en retentiebeleid in finance.

1. Realtimedata aan het stuur

De verschuiving naar geautomatiseerde financeprocessen legt de nadruk op nieuwe vaardigheden voor financefuncties. Christophe Paquay benoemt het belang van analytische vaardigheden: “Financeprofessionals moeten niet alleen de automatisering van finance opzetten en monitoren, maar ook diepgaande kennis hebben van financiële processen en het vermogen om het geheel te overzien.”

Besluitvorming op basis van realtimedata is cruciaal voor organisaties om proactief te zijn in een snel veranderende omgeving. Dit vraagt een aanpassing in de werkwijze van financials. “Het vermogen om relevante informatie snel en accuraat beschikbaar te maken en helder te communiceren, neemt aan belang toe voor doelgericht management.”

2. Rekrutering van ESG-controller in trek

Daarnaast is de vraag naar ESG-professionals (Environmental, Social & Governance) hoog als gevolg van de verplichte ESG-rapportering. ESG is niet langer een cruciaal onderdeel van het portfolio van de cfo, maar ook van de organisatie als geheel. “Duurzaamheid is een actueel onderwerp dat veel professionals aanspreekt”, zegt Christophe Paquay. “De rol van ESG-controller, die verantwoordelijk is voor ESG-rapportering, biedt een uitlaatklep voor een passie voor duurzaamheid. In die rol analyseer je een breed scala aan bedrijfsdata, niet beperkt tot financiële data.”

Voor financeprofessionals kan de rol van ESG-controller een verfrissende uitdaging in hun carrière zijn. “De focus op data zoals CO2-uitstoot, ED&I (gelijkheid, diversiteit en inclusie), leveranciers en duurzaamheid, en het opzetten en invoeren van data-analyse, maken het ESG-vak aantrekkelijk”, voegt hij toe.

3. Rekrutering van de financiële generalist

Hoewel kandidaten met ervaring in een Big4-bedrijf nog steeds gegeerd zijn, adviseert Christophe Paquay om verder te kijken dan alleen een cv. “Cfo's en aanwervende financemanagers moeten zich richten op de lange termijn. Hoe ziet het financeteam er over vijf jaar uit en welke profielen dienen we te rekruteren om dit te bereiken?”

De uitbouw van een financeteam dat horizontale groei mogelijk maakt, is cruciaal. “Door financeprofessionals breder op te leiden, maak je niet alleen hun carrière futureproof, maar ook de organisatie. De investering in generalistische vaardigheden kan zelfs leiden tot de ontdekking van potentiële cfo's in het bestaande team.”