Privacyverklaring

Plenty maakt investeren in hernieuwbare energie voor iedereen toegankelijk

14 mei 2025
Tekst
Elien Verheye

In een context van stijgende energievraag en geopolitieke afhankelijkheid lanceert energieplatform Bolt een nieuwe coöperatie: Plenty. Het doel? Hernieuwbare energie financieel toegankelijk én lokaal verankerd maken. Met een eerste kapitaalronde van 280.000 euro, opgehaald bij 132 investeerders, zet Plenty in op concrete projecten zoals een zonnepark in Zaventem en een windmolen in Hannuit.

Beide installaties zullen samen jaarlijks 11,28 GWh aan groene stroom produceren, goed om meer dan 3.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Daarmee wil Plenty bijdragen aan de versnelde elektrificatie van België én het draagvlak voor duurzame energie vergroten.

Burgerparticipatie als hefboom

De oprichters van Plenty willen bijdragen aan een energievoorziening die niet enkel duurzaam is, maar ook gedragen wordt door de samenleving. Volgens Plenty is er vandaag een duidelijke honger naar transparante investeringsmodellen die naast financieel rendement ook maatschappelijke return bieden. Door burgers actief te betrekken bij energieproductie wil Plenty het vertrouwen in de sector versterken én bijdragen aan een structurele versnelling van de energietransitie. Investeren kan al vanaf 250 euro, waarbij elk lid, ongeacht het aantal aandelen, één stem heeft op de algemene vergadering. Die aanpak garandeert volgens de oprichters een evenwicht tussen kapitaal en democratie.

“We willen alle Belgen warm maken om hun geld laagdrempelig te investeren in duurzame energie,” zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt en mede-oprichter van Plenty. “Samen kunnen we de energietransitie versnellen door direct te investeren in lokale projecten.”

Het verwachte rendement bedraagt tot zes procent bruto per jaar, afhankelijk van de resultaten van de projecten. Tegelijk worden alle coöperanten actief betrokken bij de keuzes rond toekomstige investeringen.

“Als lid van de raad van bestuur van Plenty zie ik hoe krachtig het is als mensen samen investeren in lokale, duurzame energie”, geeft Audrey Stampaert, raad van bestuur Plenty en CEO van mbrella aan. “We maken het niet alleen makkelijk en toegankelijk, maar zorgen er ook voor dat elke investeerder écht inspraak heeft. Zo bouwen we aan een transparant model waar rendement en impact hand in hand gaan. Samen maken we van de energietransitie iets waar iedereen aan kan meedoen én van kan profiteren.”

Slimme samenwerking tussen coöperatie en technologiepartner

Hoewel Plenty juridisch en bestuurlijk onafhankelijk opereert, maakt het gebruik van de operationele en technologische infrastructuur van Bolt. Daarvoor betaalt het een vaste vergoeding, wat toelaat om snel en kostenefficiënt op te schalen.

Onze missie bij Bolt is de transitie naar duurzame energie te versnellen. Plenty zit in de kern van die missie. Met coöperanten die investeren in Plenty, kunnen we echt zelf de handen uit de mouwen steken en duurzame projecten bouwen”, stelt Pieterjan. “Plenty is volledig in de handen van optimistische doe-denkers, en kan rekenen op de sterke schouders van Bolt. Dat is een uniek recept waarmee we zoveel mogelijk impact willen maken.”

Van pilootproject naar nationale ambitie

De oprichters hebben de ambitie om Plenty uit te bouwen tot een breed gedragen model. “In België produceren we vandaag maar een beperkt aandeel hernieuwbare energie in vergelijking met onze buurlanden,” zegt Pieterjan. “Plenty moet het potentieel van burgerenergie opnieuw activeren.”

Met de eerste projecten al in volle ontwikkeling en een groeiende investeringsbasis, mikt de coöperatie op een actieve rol in de toekomst van het Belgische energielandschap.