Privacyverklaring

Hoeveel verdient een controller?

23 januari 2024
Tekst
Peter Ooms

Het loon van controllers blijkt nogal te variëren en hangt af van de functie die ze vervullen: financial controller, business controller, plant controller, group controller of controlling manager.

Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringsbureau Robert Walters en gespecialiseerd in het rekruteren van controllers, geeft een overzicht van de huidige salarissen voor controllerfuncties in België. Aanleiding is de recente salarisenquête van Robert Walters.

Salaris van een financial controller

Marie Parmentier: “Ben je bijna of net afgestudeerd en heb je interesse in een carrière als controller? Dan is een start in een Big 4-omgeving ideaal. Met drie tot vier jaar ervaring in audit heb je een goede basis voor een veelzijdige financiële rapporteringsfunctie, waardoor je kunt doorgroeien tot financial controller. Ook professionals met ervaring in algemene boekhouding en sterke analytische vaardigheden stromen vaak door naar een functie als financial controller.”

Na drie tot zeven jaar ervaring, mag je rekenen op een brutojaarsalaris tussen 56.000 en 90.000 euro. Je exacte salaris hangt uiteraard af van de grootte van de organisatie en de sector waarin die actief is. De meeste organisaties vullen dit salaris aan met extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen en tankkaart, een groeps- en hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een gsm en een laptop.

Als je meer dan zeven jaar ervaring hebt, ligt je brutojaarsalaris rond de 90.000 euro. Afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie waarvoor je werkt, kan dit salaris oplopen tot 115.000 euro. “Ook dan kun je rekenen op een reeks extralegale voordelen, vaak aangevuld met een nettovergoeding en een bonus. Senior financial controllers, met meer dan vijftien jaar ervaring, kunnen rekenen op een brutojaarsalaris van ongeveer 99.000 euro, dat in uitzonderlijke gevallen oploopt tot ongeveer 140.000 euro.”

Salaris van een business controller

“Een business controller treedt op als partner en ondersteunt de ceo, coo en cfo. Zijn of haar taken zijn – in tegenstelling tot die van de financial controller – meer gericht op operationele zaken dan op compliance, fiscaliteit en boekhouding”, legt Marie Parmentier uit.

De vraag naar business controllers is nog nooit zo groot geweest. Cijfers van Jobfeed tonen aan dat de afgelopen zes maanden al meer dan 1.500 vacatures in België zijn gepubliceerd. Dat is goed nieuws voor business controllers die op zoek zijn naar een nieuwe professionele uitdaging. Ze bevinden zich in een sterke positie om over hun salaris te onderhandelen.

“Een management controller met drie tot zeven jaar ervaring kan rekenen op een brutojaarsalaris tussen 56.000 en 90.000 euro. Vanaf zeven jaar stijgt dit naar 90.000 à 115.000 euro. Wie meer dan vijftien jaar ervaring heeft, kan een brutojaarsalaris tussen 99.000 en 140.000 euro verwachten. Maar 140.000 euro is uitzonderlijk”, zegt Marie Parmentier.

Net als bij financial controllers wordt dit salaris aangevuld met een groot aantal extralegale voordelen.

Salaris van een plant controller

Als plant controller werk je op de productiesite van een organisatie en controleer je of de site werkt volgens vastgestelde budgetten, schema's en normen. Je verzamelt en analyseert ook financiële gegevens en kosten en stelt financiële overzichten op. Tot de taken van een plant controller behoort ook het uitvoeren van audits en risicobeoordelingen op de locatie. Marie Parmentier: “We stellen vast dat plant controllers sneller vooruitgaan in hun salaris. Een plant controller met vijf tot zeven jaar ervaring verdient bijvoorbeeld gemiddeld tussen 60.000 en 84.000 euro bruto per jaar. Na zeven jaar stijgt dit brutojaarsalaris tot ongeveer 104.000 euro. Senior plant controllers met vijftien jaar ervaring of meer kunnen tot 134.000 euro bruto per jaar verdienen. Dit salaris wordt aangevuld met een pakket extralegale voordelen.”

Salaris van een group controller

“Bij de functie group controller hoort een kleine nuance. Sommige organisaties omschrijven een group controller als de persoon die fungeert als head of controlling en daarbij het hele controlling team superviseert op groepsniveau, dus in verschillende entiteiten. Vaak verwijst deze functietitel ook naar een klassieke business of financial controllerfunctie van een persoon die werkzaam is op groepsniveau, in het hoofdkwartier van een organisatie. Een group controller met meer dan zeven jaar ervaring kan rekenen op een brutojaarsalaris van 100.000 à 125.000 euro. Wie meer dan vijftien jaar ervaring heeft, ontvangt een brutojaarsalaris van 120.000 tot 175.000 euro, plus secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Salaris van een controlling manager of director

Aan het hoofd van het controlling team staat de controlling manager of controlling director, die het team superviseert. Marie Parmentier: “Deze persoon rapporteert meestal rechtstreeks aan de cfo en werkt op operationele projecten rechtstreeks met de business. Als leider optimaliseert hij of zij financiële systemen. Uitstekende peoplemanagementskills zijn essentieel in deze functie, net als sterke communicatieve vaardigheden en een heel sterk business acumen. Er wordt van controlling managers of directors verwacht dat ze vlot met verschillende stakeholders in de organisatie communiceren.”

Op jaarbasis verdient een controlling manager met meer dan vijftien jaar ervaring tussen de 120.000 en 175.000 euro. Dit salarisplafond geldt alleen als je op het hoofdkantoor van een grote groep werkt, een internationaal bereik hebt en leiding geeft aan een groot team. In dit salaris zijn ook extralegale voordelen inbegrepen.