Privacyverklaring

Investeren in financiële kennis van jongeren loont

16 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Cédric Proost

Met zijn nieuwe boek ‘Je bent jong en je wilt op eigen benen staan’ wil Cédric Proost de financiële kennis van jongeren bijspijkeren. Want jongeren werken steeds meer als jobstudent of zelfs als ondernemer, maar beheren ze dan hun financiën optimaal? “Een grondig begrip over financiën bezorgt je gemoedsrust en brengt je verder in welke job dan ook.”

“In vergelijking met vroegere generaties is de financiële geletterdheid eerder aan de lage kant”, steekt Cédric Proost van wal. “Na mijn middelbare studies was die van mij ondermaats. Er wordt gemakshalve verondersteld dat je als jongere zelf je financiële kennis moet opdrijven. Ik heb het geluk goed omringd te zijn, maar bijvoorbeeld in de sportvereniging, die een dwarsdoorsnede van de samenleving is, merk ik een kenniskloof. Er leeft wél interesse bij jongeren voor financiën, maar ze weten onvoldoende bij wie ze terecht kunnen. De drempels zijn hoog, terwijl de financiële opties nu omvangrijker zijn dan vroeger. Denk maar aan het brede pakket extralegale voordelen of het arsenaal aan diverse spaar- en beleggingsproducten.”

Wat kunnen finance managers doen om de financiële geletterdheid van jonge werknemers te verhogen?

Cédric Proost: “Wanneer je voor het eerst gaat werken, een arbeidsovereenkomst ondertekent, je loon en extralegale voordelen ontvangt: dat zijn overweldigende momenten. Ik juich het toe dat finance- en andere professionals jongeren grondig informeren over geldzaken. Uit eigen ervaring merk ik dat jongeren het enorm appreciëren wanneer ze zo’n infosessies mogen volgen. Dat kan gaan van het verstandig omgaan met je inkomen, tot technische toelichting bij begrippen zoals het voordeel van alle aard, het cafetariaplan, de groepsverzekering, fiscaliteit, tot zelfs warrants als vorm van variabele verloning. Zo’n educatieve workshops zijn een nuttige investering voor werkgevers en werknemers.”

Je hamert op de vaardigheid om goed financieel te plannen. Waarom is dat zo belangrijk?

Cédric Proost: “Vroeger was het credo om hard en veel te werken, carrière te maken, zodat je steeds meer kon verdienen. Maar een hoog inkomen uit arbeid is irrelevant wanneer je financiële planning niet op orde staat. Het is zinvoller om wat tijd te gebruiken voor de opmaak van je financiële planning en je geld optimaal te investeren. Bijvoorbeeld in vastgoed of op de beurs. Terwijl een hoger inkomen uit arbeid tot een hogere fiscale taxatie leidt. De doelstelling is om financieel vrij te zijn wanneer je met pensioen gaat. Dat is voor iedereen verschillend, en al zeker voor de jongeren van nu. Wanneer je eerste inkomen op de bankrekening staat, leeft de verleiding om gek te spenderen. Bereken beter voor jezelf proactief hoeveel er resteert als je maandelijks een terugbetaling van de hypothecaire lening of huur zou verschuldigd zijn.”

Jongeren werken meer dan ooit als jobstudent en zelfs als ondernemer. Vanuit financiële motieven?

Cédric Proost: “Het inkomen uit een studentenjob kent vaak geen drijfveer op lange termijn. Meestal is het de bedoeling om activiteiten in de vrije tijd te financieren, zoals reizen of telecommunicatie. Wij reizen opvallend meer dan de generaties voor ons. Studenten die ook ondernemer zijn, kijken verder vooruit. Universiteiten en werkgeverorganisaties faciliteren het ondernemerschap. Ik volgde zelf een traject bij Voka. Dat was gratis voor studenten. Zo verlaag je de drempel om te ondernemen. Tegelijk zie je dat jongeren zoekende zijn over hun financiën. Het is noodzakelijk dat je je persoonlijke situatie correct inschat en de slimme opties opmerkt.”

Beschouw jij jezelf als een zogenaamde finfluencer?

Cédric Proost: “Ik word vaak in dat vakje gecatalogeerd. Jammer dat het begrip een negatieve connotatie heeft gekregen. De negatieve perceptie is vaak het gevolg van persoonlijk geldgewin van finfluencers, bijvoorbeeld door financiële cursussen of -coaching aan te bieden. Die commerciële doelstelling haalt je neutraliteit onderuit. Ik vind het positief dat die profielen er zijn, want ze bieden nuttige tips om de financiële kennis van jongeren bij te schaven. Helaas is de kwaliteit niet altijd goed. Wees dus kritisch en selectief van wie je werkelijk iets wil bijleren op financieel vlak.”

Hoe transparant zijn jongeren over hun loon?

Cédric Proost: “Ik ben er heel open over. Met vrienden en jonge collega’s praten we over elkaars loonpakket. We stemmen af wat fair is. Ook mijn werkgever communiceert joblevels en de bijbehorende loonschalen. Het gevolg? Loontransparantie versterkt jongeren in hun onderhandelingspositie met werkgevers. Ze vergelijken onderling en kaarten hun vragen bij de werkgever aan.”

ID: Cédric Proost, auteur en financieel consultant bij Trifinance.

Het nieuwe boek ‘Je bent jong en je wilt op je eigen benen staan’ van Cédric Proost is in juni 2024 verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts.