Een tegemoetkoming voor mobiliteit, een onkostenvergoeding en een variabele verloning. Dat het variabele loon ook tot de favoriete loonelementen behoort, is de ietwat verrassende uitkomst van een bevraging door SD Worx bij medewerkers van bedrijven; het is een welgekomen extra, als aanmoediging of beloning voor extra inspanningen.
Op het Work Smarter event gaf Isabelle Cornelis van SD Worx een opgemerkte presentatie over verloning in kmo’s. Zij pleitte ervoor om te werken vanuit de voorkeuren van werknemers door een stukje variabele verloning toe te voegen, of een zekere vorm van flexibiliteit. Dat ligt zeker niet voor de hand. Van het vijftigtal hr-specialisten dat deelnam aan haar workshop waren slechts enkelen bezig met flexibel verlonen.
“Toch hoeft flexibele verloning niet ingewikkeld te zijn. Je kan als bedrijf de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld de eindejaarspremie in te ruilen voor extra vakantiedagen. Met SD Worx hebben we een catalogus van een zestigtal verschillende benefits die kunnen aangeboden worden in het kader van flexibele verloning. Een bedrijf kan echter ook een beperkte lijst met drie mogelijkheden aanbieden waar medewerkers uit kunnen kiezen. Op die manier vermijd je dat je benefits aanbiedt die de medewerkers niet wensen. Je vertrekt best van de voorkeuren van je werknemers, bijvoorbeeld een fiets of extra vakantiedagen,” zegt Isabelle Cornelis.
Het blijkt een evergreen: medewerkers willen een onkostenvergoeding. Werkgevers spelen er ook wat graag op in. SD Worx raadt toch aan om dit goed overlegd aan te pakken. In een navraag bij de deelnemers bleek dat velen niet overtuigd zijn dat hun aanpak de vragen van de arbeidsinspectie zou doorstaan. Het is blijkbaar de achilleshiel van een populair verloningsinstrument. “Als de inspectie langskomt wil ze weten waar die onkostenvergoeding voor dient en wat erin zit en wat niet. Bedrijven moeten minstens een document kunnen voorleggen met de aanpak”, zegt Isabelle Cornelis.
Dat document moet billijk zijn opgesteld ten opzichte van de medewerkers. Personeelsleden met dezelfde functie moeten bijvoorbeeld dezelfde onkostenvergoeding ontvangen. “En sommige medewerkers kunnen die onkostenvergoeding niet krijgen. De vergoeding moet namelijk kosten compenseren voor verplaatsing, verblijven, thuiswerk, arbeidskledij en gereedschap. Wie die kosten niet hoeft te maken, kan er ook geen vergoeding voor krijgen.”
De top drie van favoriete voordelen uit de bevraging bij duizend werkende Belgen zijn een tegemoetkoming voor mobiliteit, een onkostenvergoeding en een variabele verloning. Natuurlijk moet dit uitgewerkt zijn op maat van het bedrijf. Verzekeringsproducten (hospitalisatie of groepsverzekering) zijn vaak onbemind omdat de personeelsleden niet goed begrijpen wat ze juist omvatten. Maar een aantal mensen vindt het net wel heel nuttig en die zijn blij, als dat wordt aangeboden”, besluit Isabelle Cornelis van SD Worx
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.