Privacyverklaring

Versnelling hoger: Edebex naar groei met drie cijfers in 2021

31 mei 2021
Tekst
Peter Ooms

Gedwongen door de omstandigheden tijdens de coronacrisis paste Edebex zijn strategie aan. Het mikt intussen op de verkoop van hogere facturen van grotere bedrijven. Daarbij horen ook kapitaalkrachtigere investeerders die de facturen opkopen.

Edebex is een marktplaats waar bedrijven hun facturen kunnen verkopen en zo meteen geld in kas krijgen. Je zou denken dat die dienstverlening heel aantrekkelijk zou zijn tijdens een crisis. Toch moest Edebex moest vaststellen dat zijn omzet eerst snel terugviel. “Ten eerste was er een verminderde economische realiteit wat automatisch leidt tot minder facturen met lagere bedragen. Daarnaast kwam er steun voor ondernemingen in moeilijkheden door de overheid zelf. We gaan ervan uit dat de grootste nood op die manier werd gelenigd,” zegt David Van der Looven, medeoprichter van Edebex.

Werking geïndustrialiseerd

Het bedrijf heeft daarop een aantal aanpassingen doorgevoerd aan de strategie en de operationele efficiëntie. “We hebben onze werking verder geïndustrialiseerd zodat de digitale verwerking en de verkoop nog vlotter kan gaan in België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk en Portugal. Gebruikers appreciëren het digitale aspect – met een integratie in de boekhouding en een handig dashboard – heel erg. Tegelijk zorgen we zelf voor de inning van de factuur waarbij we kunnen aantonen dat we de inningstermijn met vijftien dagen inkorten.”

Aangepaste strategie

Daarnaast is de strategie aangepast. De doelgroep bleef vroeger beperkt tot kleine bedrijven met een omzet van vijf miljoen euro. “Nu mikken we ook op grotere bedrijven tot 100 miljoen euro omzet. De gemiddelde factuur die we verhandelen bedraagt 500.000 euro.”

Edebex wordt zo steeds meer een concurrent van de factoringbedrijven. In de praktijk behoren die vaak tot de grote banken. Dat vereist ook dat er kapitaalkrachtige partijen actief worden op het platform. “En dat lukt ook. De economische context met banken die steeds meer strafrente vragen voor bedragen op de rekeningen, duwen investeerders naar andere oplossingen. Voor hen bieden we een goed alternatief: een hoge liquiditeit, een kapitaalsgarantie van 90% dankzij de tussenkomst van kredietverzekeraar Euler Hermes, en een aantrekkelijk rendement van 5 à 6 procent. Steeds meer professionele investeerders tonen interesse in ons aanbod,” zegt David Van der Looven.

Concreet heeft Edebex in 2020 zijn dienstenpakket gedifferentieerd: naast het klassieke Edebex FLEX zijn er een handvol services gecreëerd voor grotere kmo’s met een omzet van 5 tot 100 miljoen euro, waaronder Edebex FIX, waarbij de verkoper van facturen zich gedurende 6 tot 12 maanden verbindt tot een minimaal volume in ruil voor een voordeliger tarief en een snellere eenvoudigere validatieprocedure. Daarnaast heeft het Edebex SCF ontwikkeld om een antwoord te bieden op COVID-cashflowproblemen en het debiteuren mogelijk maakt om hun facturen later te betalen dan vervaldag terwijl hun leveranciers onmiddellijk betaald worden.

Edebex biedt intussen ook een service aan voor bedrijven die hun balans en financiële ratio’s nauwgezet beheren, bijvoorbeeld in het kader van bankkredieten. Die kunnen nu een volledig pakket facturen in één keer verkopen om zo snel veel liquide middelen binnen te krijgen en hun ratio’s intact te houden.

Echte boom komt in 2022

Die nieuwe aanpak leidde in het eerste kwartaal van 2021 al tot een groei van 40%. “Die prestatie maakt dat we voor het hele jaar mogen rekenen op een verdubbeling van onze omzet. En de echte boom zal er pas komen nadat de overheid de steun aan bedrijven stopzet, dus pas vanaf 2022.”

“Om ten volle te kunnen kapitaliseren op onze potentiële groei, zijn we volop op zoek naar nieuwe bedrijven die hun overtollige liquiditeiten gemakkelijk willen laten renderen,” zegt David Van der Looven, CCMO en medeoprichter van Edebex. “Kortom, een win-win-winsituatie blijven creëren voor alle betrokken partijen, maar wel op steeds grotere schaal.”

Ten slotte wil het bedrijf, om in deze opzet te slagen, de komende zes maanden vijf tot tien nieuwe medewerkers aanwerven.