Privacyverklaring

0,1 percent groei in de eurozone in 2023

25 januari 2023
Tekst
Christine Huyge

Terwijl er recent nog sprake was van een recessie, gaan analisten en economen nu uit van een beperkte groei van 0,1 procent voor de eurozone. Aan de basis van deze kentering liggen de lagere energieprijzen, de verhoogde overheidssteun en de vroeger dan verwachte heropening van de Chinese economie, waardoor de wereldwijde vraag toeneemt.

“Onze perceptie is sinds oktober vorig jaar radicaal veranderd”, zegt Andrew Kenningham, Europees hoofdeconoom bij Capital Economics. De overheid heeft meer steun verleend dan verwacht, terwijl de autosector sterker is opgeveerd dan voorspeld. Volgens Anna Titareva, econoom bij UBS, is de kans op een recessie nu minder dan dertig procent, tegenover negentig procent afgelopen zomer.

Aangevulde gasvoorraad

Volgens haar verklaren de vermindering van verstoringen in de toeleveringsketen, een sterke arbeidsmarkt en een overschot aan spaargeld de economische veerkracht van de eurozone. Ook is Europa er de afgelopen maanden in geslaagd zijn gasvoorraad aan te vullen, waardoor de vrees voor rantsoenering sterk is afgenomen. Ook de recente scherpe daling van de groothandelsprijzen voor gas heeft de economische vooruitzichten een impuls gegeven.

Grotere vraag in China

De toon was al gezet op het World Economic Forum in Davos. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei in Davos dat de economische prognose er ‘veel beter’ uitziet dan gevreesd. Volgens Gita Gopinath, adjunct-directeur van het IMF, is het besluit van China om de covid-19-beperkingen te versoepelen een van de redenen voor het optimisme. Sven Jari Stehn, econoom bij Goldman Sachs, merkte op dat een grotere vraag in China “de Europese handel aanzienlijk zou stimuleren, vooral in Duitsland”.

Zwak herstel

Sommigen verwachten nog steeds een recessie. Silvia Ardagna, econoom bij Barclays Bank, zei dat de economie van de eurozone nog steeds twee kwartalen op rij zou krimpen, wat voldoet aan de technische definitie van een recessie. Andrew Kenningham waarschuwde dat agressieve renteverhogingen door de ECB kunnen leiden tot een zwak herstel. Christine Lagarde gaf in Davos aan dat de ECB in februari en maart de rente met 50 basispunten zou verhogen. De depositorente is sinds juni vorig jaar al met 2,5 procentpunt verhoogd tot 2 procent.

Bron: Financial Times