Op dit moment voelt 7,9 procent van de Duitse bedrijven dat hun economisch voortbestaan wordt bedreigd. Dit aandeel is slechts licht gestegen ten opzichte van de maand ervoor. De energiegevoelige sectoren zijn wel een stuk bezorgder.
Dit concludeert het Duitse onderzoeksorgaan ifo Institute: "Tegen de achtergrond van de economische vertraging tonen bedrijven een grote veerkracht", zegt Klaus Wohlrabe, Head of Surveys bij ifo.
Retail blijft het zwaarst getroffen: 11,8 procent van de bedrijven meldt een situatie die hun voortbestaan bedreigt (oktober: 11,6 procent). "Veel detailhandelszaken kijken met bezorgdheid uit naar de komende kerstperiode", zegt Wohlrabe.
Bij dienstverleners steeg het aandeel van 7,7 procent naar 8,9 procent. Hier worden vooral zelfstandigen en hotels getroffen. Juridische en fiscale adviseurs maken zich intussen geen zorgen om hun voortbestaan.
In de maakindustrie acht 6,8 procent van de bedrijven hun voortbestaan bedreigd (oktober: 7,0 procent). Maar er zijn vooral zorgen in veel energie-intensieve industrieën.
In de chemische industrie is het aandeel meer dan verdubbeld, van 5,9 procent naar 12,4 procent. In rubber- en plasticgoederen meldde 9,8 procent van de bedrijven dat hun voortbestaan in gevaar is.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.