Privacyverklaring

“Ik verwacht voor ons land een korte recessie”

13 december 2022
Tekst
Lieven Desmet

Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, zou de inflatie volgend jaar wel eens snel kunnen afkoelen. Tegelijk zorgt de automatische loonindex voor een ernstig verlies aan concurrentiekracht.

De verwachting is dat de inflatie over zijn piek is. Deelt u die mening en waarom?

“Het inflatieverhaal was heel sterk gecorreleerd met de covidpandemie. De hele supplychain kwam in de problemen. Het gevolg was dat de productieketting haperde. Tegelijk waren er signalen van stijgende energieprijzen. De Europese Centrale Bank rekende erop dat de aangewakkerde inflatie van voorbijgaande aard was. Dat was een vergissing. De aanvoerproblemen hielden veel langer aan en met de oorlog in Oekraïne verergerden ook de energieproblemen. Vandaag geldt een ander verhaal. De energieprijzen zijn volatiel, maar lijken - voorlopig althans - over hun top. Ook de supplychain is genormaliseerd en er zijn grote voorraden opgebouwd. In combinatie met een afnemende consumptie zullen de prijzen dalen. Dat wil nog niet meteen zeggen dat de onderliggende inflatie daalt. De kerninflatie, zonder energie, zal nog wel een tijdje hoger blijven. De prijsevolutie door duurdere grondstoffen en lonen speelt daarin een rol. We verwachten voor 2023 een geharmoniseerde inflatie in België van zowat 6,3 procent, na 10,5 procent dit jaar.”

Wat is de impact op de economie?

“Ik verwacht voor ons land een korte recessie. De consumptie van de gezinnen daalde tot nu toe minder sterk dan gevreesd. Het Belgische bruto binnenlands product kende de voorbije zomer geen krimp, maar een lichte groei van 0,2 procent. Voor het vierde kwartaal gaan we uit van een krimp met 0,5 procent en ook het eerste kwartaal van 2023 zal negatief zijn. Daarna verwachten we een heropleving.”

U vreest geen loon-prijsspiraal door de automatische loonindexering?

“Toch wel. In januari worden heel wat diensten en producten duurder door de automatische loonstijging met 10 tot 11 procent. Het bedrijfsleven is terecht bezorgd daarover. Volgens gegevens van het VBO levert de automatische loonindex een verlies aan concurrentievermogen van 5,7 procent tegenover de buurlanden op. Dat zou de concurrentiekracht opnieuw richting 16 procent stuwen. De combinatie van hogere lonen en een verminderende vraag is voor sommige bedrijven misschien wel de stap te veel. Ik sluit niet uit dat een pak bedrijven, zeker in het kmo-segment, sneuvelt.”