Privacyverklaring

Beringen transformeert de financiële functies

11 juli 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Koen Berghmans

De financiële medewerkers van de stad Beringen vormen zich heel snel om tot businesspartners. “In het verleden werkten we te veel als een soort helpdesk voor de andere afdelingen. Nu zijn we veel dichter betrokken bij de operationele diensten”, zegt Koen Berghmans, financieel directeur Beringen.

Zo werken de financiële medewerkers nu nauw samen met de budgethouders, de operationele leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van de vooropgestelde doelstellingen en het beheer van de daarvoor goedgekeurde middelen. Op die manier treden financiële medewerkers op als de rechterhand en als een echte businesspartner. Ze doen dat trouwens niet alleen met ondersteunende rapportering, maar ze kunnen ook initiatief nemen en ingrijpen. Dat is dan weer het gevolg van een cultuuromslag die Beringen in zijn hele organisatie wil realiseren.

Hervorming Gemeentefonds

Koen Berghmans is secretaris van Vlofin, de federatie van de financieel directeurs van de lokale overheden in Vlaanderen. Daar is de hervorming van het Gemeentefonds een fel bediscussieerd onderwerp. “Dat klopt. Beringen ontvangt via dat financieringsinstrument bijna 25 procent van zijn werkingsbudget en het Gemeentefonds is dus erg belangrijk voor ons. Het is altijd een heel nuttig instrument geweest, maar wat betreft het verdelingsmechanisme is er al geruime tijd dringend nood aan een modernisering.”

In de huidige situatie kunnen de twee grote steden Antwerpen en Gent via voorafnames rekenen op een zeer groot deel van de koek en ook de overige elf centrumsteden komen er niet slecht af. “Beringen valt net buiten die categorieën en krijgt dan ook heel wat minder geld dan andere ­kleinere steden (bijvoorbeeld Turnhout) of dan gemeenten met vergelijkbare problematieken. Zo zal Stad Genk soms wél een bepaald project met hoog ambitieniveau kunnen opstarten en Beringen niet”, zegt Koen Berghmans.

In een nieuwe studie voor het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing door vier Vlaamse universiteiten stellen de onderzoekers een hervorming voor die aan die scheeftrekking een einde moet maken.

Peter Ooms: Zijn financieel directeurs onafhankelijk van de politiek?

Koen Berghmans: “Ja, en dat is ook noodzakelijk om de functie goed uit te kunnen voeren.”

Dit is een gedeelte uit een langer interview van Peter Ooms met Koen Berghmans voor het dossier ‘steden en gemeenten’ in FDmagazine van september.

Interesse in een membership van FDmagazine? Contacteer Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be