Privacyverklaring

Burn-out zorgt voor financiële kopzorgen

7 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Peter Callant

Drie op de vijf Vlamingen die door een burn-out of depressie arbeidsongeschikt raakten, ervaren financiële zorgen. Meer dan een derde van hen dient te besparen op de levensstandaard, en 13 procent kon de medische kosten moeilijk dragen. Slechts één op de acht Vlamingen heeft weet van de verzekering gewaarborgd inkomen voor langdurige ziekte.

De verzekering gewaarborgd inkomen

Onderzoek onder 1000 Vlamingen toont hoe wijdverspreid burn-out is: één op de vijf Vlamingen heeft er ooit mee te maken gehad, en bijna de helft kent iemand in de dichte omgeving die ermee worstelt.

Langdurig arbeidsongeschikte werknemers vallen vaak terug op een uitkering die minder dan 60 procent van hun brutoloon bedraagt. Na een jaar kan dit zelfs verder dalen tot 40 procent, afhankelijk van de gezinssituatie. Hoewel er verzekeringsopties bestaan om de financiële impact van langdurige afwezigheid op te vangen, is de kennis hierover beperkt. “Slechts 1 op de 8 van de ondervraagden weet dat aan een groepsverzekering een verzekering gewaarborgd inkomen kan worden gekoppeld”, zegt Peter Callant. Dit zou voorkomen dat werknemers zich tijdens hun herstel ook nog eens zorgen moeten maken over hun inkomen.

Duurzaam personeelsbeleid

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, helpt een verzekering gewaarborgd inkomen werknemers om zich volledig te concentreren op hun herstel. Dit zorgt vaak voor een snellere re-integratie, zonder dat financiële stress hen daarbij in de weg staat. "Financiële zekerheid geeft werknemers de ruimte om zich te richten op hun gezondheid, wat het herstel en de terugkeer naar het werk bevordert", aldus Godderis.

In een krappe arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers steeds belangrijker om duurzaam te investeren in het welzijn van hun personeel. Een verzekering tegen inkomensverlies kan daarbij een nuttige ondersteuning zijn, naast re-integratietrajecten die medewerkers helpen om na een moeilijke periode gezond terug te keren op de werkvloer.

Lode Godderis. Copyright: Fotostudio Leemans