Privacyverklaring

Cfo blijft baken van zekerheid in onzekere tijden

4 juni 2024
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Getty Images

Cfo’s beschikken over de nodige expertise en veerkracht. Dat is nodig om in onzekere tijden de toekomst van hun bedrijf mee vorm te geven. Dat heeft Dado Alonso, een ervaren cfo en doorgewinterde spreker met meer dan 25 jaar ervaring, gezegd in een internationale opiniebijdrage.

Cfo’s hebben de afgelopen decennia veel veerkracht ontwikkeld door zich continu aan te passen aan de voortdurende verandering. Cfo’s erkennen daar ook de noodzaak van. “Die veerkracht is belangrijk in tijden van toenemende onzekerheid en complexiteit”, zegt Dado Alonso. “Door gebruik te maken van de expertise die is opgedaan in snelgroeiende omgevingen, kunnen cfo's deze kennis naadloos toepassen. Deze kennis is van groot belang in elk modern bedrijf. De cfo's kunnen deze toepassen op drie kritieke gebieden: duurzaamheid, digitale transformatie en een toekomstbestendig financieel personeelsbestand. De taken van cfo’s beperken zich vandaag overigens niet meer tot financiële verslaggeving en regelgeving. Cfo's hebben zich de afgelopen jaren heruitgevonden en ontpopt tot strategische partners. Ze stimuleren actief veranderingen, groei, innovatie en duurzaamheid in hun organisaties.”

Uniek vermogen

Cfo's spelen ook een belangrijke rol bij het identificeren van groeikansen voor het bedrijf en het beheer van de data. Op het gebied van duurzaamheid beschikken cfo’s vandaag de dag over een uniek vermogen en expertise. Hierdoor begeleiden ze bedrijven bij onder meer strategische veranderingen, het opstellen van duurzaamheidsdoelen en het implementeren van robuuste rapportagestandaarden. “Ze kunnen waardecreatie op lange termijn stimuleren en tegelijkertijd een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu”, zegt Alonso. “Cfo’s kunnen meer dan ooit van hun kracht inzetten bij de implementatie van de nieuwe EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting (CSRD) die de rapportagevereisten uitbreidt op het gebied van milieu, sociale zaken, mensenrechten en bestuur.”

Continu leren

Financiële professionals die klaar zijn voor de toekomst moeten beschikken over sterke data en geavanceerde analysemogelijkheden. Om deze essentiële digitale financiële vaardigheden te verwerven, is het absoluut noodzakelijk om open te staan voor continu leren. “Als financiële leiders beschikken we over het vermogen om verandering teweeg te brengen”, zegt Alonso. “Door te investeren in het financiële personeel en onze vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op een van de grootste post-pandemische uitdagingen: de Grote Ontslaggolf. Cfo's moeten zich tot slot steeds verzetten tegen perfectionisme en fouten omarmen als leermogelijkheden. Het uiteindelijke doel van een cfo is een oprechte toewijding om de balans tussen mensen, winst en de planeet te transformeren en een solide basis te leggen voor een duurzamere toekomst. Dit is een kans voor ons om een erfenis na te laten.”

Dado Alonso, (2024). How CFOs can become strategic changemakers. CFO. Geraadpleegd op mei 2024 via https://www.cfo.com/news/how-cfos-can-become-strategic-changemakers/717043/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Issue:%202024-05-28%20CFO.com%20%5Bissue:62446%5D&utm_term=CFO%20Balance.