Privacyverklaring

Kwart van grote bedrijven heeft geen plan als cfo vertrekt

18 juni 2024
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
DALL-E by Open AI

Het verloop van chief financial officers bij beursgenoteerde bedrijven steeg dit jaar tot het hoogste niveau in drie jaar. Een kwart van de grote bedrijven heeft geen plan klaar als hun cfo vertrekt. Dat blijkt uit recent onderzoek van adviesbureau Deloitte en onderzoeksbureau Russell Reynolds Associates.

Het verloop van cfo’s is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot het hoogste niveau in drie jaar bij beursgenoteerde bedrijven, zo zegt het onderzoeksbureau Russell Reynolds Associates. Diverse redenen liggen aan de grondslag. Veel financiële directeurs gingen met pensioen omdat de covid-19 pandemie hen te veel vermoeiden. Andere cfo’s kregen promotie tot ceo.

Geen opvolgingsplan

Als een financieel directeur vertrekt, heeft een bedrijf vaak geen opvolger klaarstaan. Recent onderzoek van Deloitte bij 200 cfo’s toont aan dat grote bedrijven helemaal geen opvolgingsplan hebben als hun cfo vertrekt. De grootste groep bedrijven zonder plan haalt een omzet van één miljard dollar. Meer dan een kwart, 28 procent, haalt een omzet van 10 miljard dollar of meer. Steve Gallucci, nationaal managing partner van het wereldwijde en Amerikaanse cfo-programma van Deloitte, noemt deze evolutie verrassend. “Zeker omdat de rol van cfo groeit, is het bijzonder dat bedrijven niet bereid zijn om een vertrekkende financieel directeur te vervangen.”

Interim-cfo

Als een cfo vertrekt, kiezen veel bedrijven voor een interim-cfo of zoeken ze hulp van buitenaf. De bevraagde cfo’s melden dat het bedrijf hen geen verantwoordelijkheden geeft bij het opstellen of bijhouden van opvolgingsplannen. De grootste groep (29 procent) van de respondenten in het onderzoek zegt dat ceo’s deze taak grotendeels uitvoeren, gevolgd door hr-managers (24 procent) en de raad van bestuur (21 procent).

Vaardigheden voor nieuwe cfo

Welke vaardigheden zijn nu belangrijk voor nieuwe cfo’s? Volgens de bevraagde cfo’s staat operationele ervaring op één, gevolgd door kennis van technologie, zoals generatieve AI, machine-learning en cloud. De financieel directeurs haalden ook boekhoudkundige vaardigheden en bredere bedrijfskennis aan, net als financiële kernvaardigheden.

De bevraagde cfo’s gaven nog wat tips hoe potentiële, interne opvolgers zich het best voorbereiden op hun rol als chief financial officer. Ze kunnen managementtrainingsprogramma's volgen, samenwerken met kandidaten om een ontwikkelings- en overgangsplan op te stellen en de toekomstige financieel directeur begeleiden en coachen.