Privacyverklaring

Controllers Day van Bimac volledig in teken van stresspreventie

22 februari 2023
Tekst
Peter Ooms

Bimac, The Belgian Community for Finance Professionals, stelt vast dat veel leden kampen met psychologische problemen als gevolg van de steeds stijgende werkdruk. Dat leidt tot stress en burn-out in de financiële afdelingen.

“Op financiële afdelingen nemen het verzuim en het verloop snel toe. Dat is te wijten aan de toenemende stress en burn-out als gevolg van de snel groeiende werkdruk”, zegt Christian Pauwels, voorzitter van Bimac, The Belgian Community for Finance Professionals.

Spanning op de financiële dienst

“Controllers moeten steeds sneller rapporteren. Ze krijgen er ook meer taken bij om collega’s in de operationele afdelingen te ondersteunen. Die stijgende werklast kon tijdens de covidperiode nog gedeeltelijk gecompenseerd worden door efficiënter werk van thuis uit, zonder verplaatsingen. Nu de pandemie achter ons ligt, willen bedrijven veel liever dat hun mensen weer naar kantoor komen. Dat zorgt voor bijkomende spanningen in de financiële teams. Veel organisaties investeren tegelijk in digitalisering om het aandeel van het manuele werk te verminderen. Maar is dat wel altijd de juiste oplossing? Of omgekeerd, wanneer financiële teams niet investeren en blijven voortwerken met rekenbladen, is dat geen bron van stress?”

Expertise uit Nederland

Om op die vragen een antwoord te bieden, organiseert Bimac een congres – de jaarlijkse Controllers Day – dat volledig in het teken staat van stresspreventie. “We hebben ons laten inspireren door de situatie in Nederland waar die aanpak al meer is ingeburgerd. Daar hebben we enkele specialisten gevonden die presentaties en workshops geven met het doel de deelnemers meer veerkracht te geven. Daarna komen de financiële verantwoordelijken zelf aan het woord met verhalen uit de praktijk en aanzetten voor mogelijke oplossingen”, aldus nog Christian Pauwels.

De Controllers Day vindt plaats op donderdag 23 maart in Sint-Martens-Latem.

Sprekers zijn:

  • Psycholoog Thijs Launspach, over mentaal gezond aan de slag
  • Tamara Bavius en Veronique Streekstra, over mentale weerbaarheid opbouwen
  • Anders Liu-Lindberg, over digitalisering en het effect op stress in de financiële afdeling
  • Koen De Schutter (Waterlink), Geert Peeters (Greenyard), Pieter-Jan Sonck (Beaulieu) en Paul Denayer (Prolupin), over hun ervaringen uit de praktijk

Inschrijvingen en agenda