Privacyverklaring

“Van informatiegaring naar diepgaande analyse en inzicht” (EVS)

10 november 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Het team van Veerle De Wit (links op de foto) bij EVS. Beeld: Jan Locus

EVS is een wereldwijde speler wat betreft technologie voor liveproducties bij sportevenementen en media zoals ‘The Voice’ en nieuwsuitzendingen. Het Luikse bedrijf zag het levenslicht in 1994 en is sinds 1998 beursgenoteerd. EVS telt ongeveer zeshonderd medewerkers, waarvan er 375 in België werken. De overigen zitten verspreid in achttien kantoren wereldwijd. Ongeveer 97 procent van de inkomsten komt uit het buitenland. De helft van de medewerkers is actief in onderzoek en ontwikkeling.

Het financiële team van EVS is hoofdzakelijk in Luik gevestigd en beslaat drie domeinen: accounting, businesscontrol en treasury, risicomanagement en financiële rapportering. Het accountingteam werkt internationaal, met vestigingen in onder andere Amerika, Nederland en Hongkong. De afgelopen twee jaar is het team danig gewijzigd. “We hebben de missie veranderd. Finance fungeert als de ‘voice-over’ van interne ontwikkelingen en gebeurtenissen. Het is onze rol om het verhaal van de onderneming in cijfers te vertalen en uit te dagen. De connectie met de operationele afdeling is cruciaal. Ons team moet een team van bruggenbouwers zijn. Gedurende de afgelopen twee jaar is het enorm gegroeid.”

Veerle De Wit trad toe als cfo in november 2021. Haar rol gaat verder dan alleen financiën. Ze is ook verantwoordelijk voor logistiek, productie, inkoop, faciliteiten en bedrijfstransformatie. “Als je een naadloos proces voor de klanten wil, is het essentieel dat deze afdelingen goed samenwerken. Door dit alles onder één persoon te plaatsen, streven we naar end-to-enddenken. Deze opzet stelt ons in staat om transformaties snel door te voeren en operationeel zo efficiënt mogelijk te zijn.”

1. Wat zijn uw prioriteiten als cfo?

Veerle De Wit: “Operationeel houd ik me nauwelijks bezig met de dagelijkse financiële functies. Mijn team is zeer zelfstandig en dit werkt efficiënt. Mijn focus ligt vooral op bedrijfstransformatie en de relaties met investeerders. Hoe begrijpt de markt ons en hoe kunnen we dat begrip verbeteren? Hoe ons financieel verhaal aanpassen en uitdragen? Daarnaast concentreer ik me op fusie- en overname-activiteiten. EVS heeft een duidelijke strategie om zowel organisch als via overnames te groeien.

Ik ben ook betrokken bij de eerste selectie van potentiële doelwitten. De verdere due diligence pakken we met een team aan. Wat de finance-activiteiten betreft, concentreer ik me vooral op het vertalen van financiële informatie naar het auditcomité en de raad van bestuur. Tot slot ben ik verantwoordelijk voor een aantal ESG-initiatieven, onder andere onze interne ecologische voetafdruk, onze algemene supplychain en cybersecurity. Interdepartementale teams, die interesse hebben voor ESG en zich daarvoor willen inzetten, leiden deze projecten.”

2. Hoe verloopt de samenwerking met de andere afdelingen?

Veerle De Wit: “Die verloopt over het algemeen goed, hoewel er nog ruimte is voor verbetering. We zetten voortdurend stappen vooruit. Ons ERP-systeem heeft hier aanzienlijk toe bijgedragen. Voorheen werkte EVS met een verouderd systeem dat al negen jaar niet was bijgewerkt. Als je je rapportering niet laat evolueren, wat meet je dan in een wereld vol verandering? In oktober 2022 is ons ERP-systeem live gegaan, met de nadruk op het efficiënter sturen van ons bedrijf. Het is ontworpen om end-to-endsamenwerking met andere afdelingen te bevorderen en veel transparantie binnen het bedrijf te bieden. Dat vereenvoudigt de communicatie en workflows.

Het financiële team heeft nu een andere rol. Voorheen kostte het bijna een week werk om alle kantoren te consolideren en elk order te begrijpen. Nu werkt iedereen volgens hetzelfde proces in hetzelfde systeem. Hierdoor kunnen businesscontrollers veel diepgaandere analyses uitvoeren en meer waarde toevoegen. De aandacht verschuift van eenvoudige gegevensverzameling naar diepgaande analyse en inzicht.”

3. Hoe houdt u de betrokkenheid van het financiële team hoog?

Veerle De Wit: “Mijn team beheert het proces van begin tot eind en neemt autonoom beslissingen. Wij geven de strategische richting aan en benoemen de projecten waarop we ons willen richten. Maar het zijn de medewerkers die instaan voor de operationele uitvoering. Zelfs transformatieprojecten sturen zij aan.”

4. Hoe ziet u de financiële afdeling in de toekomst evolueren?

Veerle De Wit: “De rol van businesspartner zal blijven groeien. Ik zie ons financiële department ook als een structurerende kracht, die nauw betrokken is bij de business. We willen structuur aanbrengen en ervoor zorgen dat we altijd op dezelfde manier naar bepaalde zaken kijken. In het verleden hadden we geen uniforme aanpak voor een businessplan, doorliepen we niet altijd dezelfde stappen of deelden we niet altijd dezelfde informatie aan het management: waar staan we en waar gaan we naartoe? Door dit te structureren, wordt er een bepaald proces afgedwongen en hebben we altijd een referentiepunt. Ik verwacht veel van mijn financiële afdeling in deze rol.”