Privacyverklaring

Dezelfde doelen voor hr en finance

1 augustus 2024
Tekst
Christophe Lo Guidice
Beeld
Aurore Delsoir

Maud Larochette is bij N-Side verantwoordelijk voor financiën, hr, communicatie en juridische zaken. Een onmogelijke combinatie? Ze vertelt waarom hr en finance elkaar nodig hebben en elkaar beter maken. Ze zet een stap verder dan de klassieke thema’s zoals loon- en vlootbeheer, die hr en finance al gemeenschappelijk hebben. “Spreek de taal van de data om directie en raad van bestuur te overtuigen.”

Kiezen tussen de rol van chro en die van cfo? Dat is een no-brainer voor Maud Larochette. Ze beschouwt zichzelf als een generalist en adoreert de beide vakdomeinen. Ze heeft een professionele achtergrond in financieel beheer als businesscontroller en auditor. Zodra ze bij FedEx Express peoplemanagement toevoegde aan haar functie, wakkerde de vlam voor hr aan. Bij een scale-up als N-Side was het evident dat ze de twee metiers zou combineren. Ondanks de groei van N-Side blijft ze twee petten dragen. Dat lukt alleen dankzij sterk gealigneerde hr- en financeteams.

Menselijk en financieel perspectief

Bij N-Side bracht ze eerst de administratieve afdeling, waaronder de boekhouding en payroll, op een impactvol strategischer niveau. Daarna groepeerde ze hr, finance, legal en communicatie in één nieuwe corporate services-afdeling. “Sindsdien voel ik me honderd procent cfo en chro”, vertelt ze. “De teams delen dezelfde collectieve objectieven, namelijk duurzame groei realiseren.” Dat vraagt een organisatie die steunt op een fundament van people & culture-processen, zoals aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent. Een volgende laag betreft een geoptimaliseerd beheer van budgetten en middelen. Tot slot bakent een juridisch aansprakelijkheidskader de actieradius af.

“Wanneer de onderste laag, de medewerkers, onvoldoende robuust zou zijn, hebben we een probleem. We moeten zorg voor hen dragen zodat zij op hun beurt zorgen voor innovatie en groei van onze zakelijke activiteiten.” Menselijke zorg en zakelijke groei gaan met andere woorden hand in hand. Dat typeert de bedrijfscultuur bij N-Side. “Je kunt onze visie lezen door een persoonlijk en financieel perspectief.”

Data als voeding voor hr en finance

Vertrouwen, attractiviteit en duurzaamheid vormen de drie kapstokken om tot budgettaire doelstellingen te komen. Maud Larochette pareert de kritiek van de beperkte meet- en tastbaarheid van die kapstokken. “Vertrouwen handelt ook over de perceptie van investeerders in ons bedrijf. Absenteïsme en engagementsmetingen leveren data op inzake duurzaamheid. ESG-data en -doelstellingen zijn van toepassing op zowel het hr- als financemetier.”

Data vormen een rode draad doorheen het discours van Maud Larochette. Ze zijn de ‘taal’ waarin ze praat met de directie en de raad van bestuur. Het financeteam beheert en analyseert de data, ook die met een hr-karakter zoals de resultaten van het engagementsonderzoek en de employee net promotor score. “Finance gaat over meer dan de aandeelhouders tevredenstellen met een dividend. Finance levert ook de voeding voor de interne processen.” Het maakt dat de budgetronde bij N-Side bijzonder uitdagend is. Finance initieert en daagt zijn interne businesspartners uit om grondig te reflecteren over de eigen winstgevendheid, vertrekkende vanuit een objectieve, neutrale analyse.

Over N-Side

N-Side is een technologiebedrijf uit Louvain-La-Neuve met kantoren in de Verenigde Staten en Japan. N-side helpt organisaties in de farmaceutische industrie en energiesector om het gebruik van hun belangrijkste middelen te optimaliseren. Dat gebeurt door een combinatie van sterke industriële expertise en geavanceerde softwaretechnologie. Het bedrijf telt 250 medewerkers en boekte in 2023 een omzet van ruim 23 miljoen euro.

Waarom finance uitmuntende hr-processen nodig heeft: finance wil waarde creëren

  • Om productief te zijn, heb je de juiste mensen nodig, op de juiste plaats en het juiste moment.
  • Het is belangrijk dat hr fungeert als een impactvolle businesspartner, bijvoorbeeld bij ontslagdossiers.
  • De kost van een slechte rekrutering of zwak presterende medewerker is hoog, net zoals de extra kosten verbonden aan een ontoereikend onboardingproces.
  • Hr levert de data die businesscases voeden, zoals absenteïsmecijfers, leeftijdspiramide, anciënniteit en net promotor scores.
  • Effectieve leer- en ontwikkelingsprocessen dragen bij tot innovatie.
  • Hr-systemen en -analytics zijn gekoppeld aan de financiële bedrijfsvoering.
  • Competitieve salarispakketten hebben een aantoonbaar terugverdieneffect, bijvoorbeeld de investering in een cafetariaplan.

Waarom hr uitmuntende financeprocessen nodig heeft: hr wil waarde creëren

  • Finance levert de data voor een adequate resourcesplanning en personeelsbudgettering.
  • Finance zorgt voor de cashflow om de maandelijkse salarissen te betalen.
  • Het is belangrijk dat processen compliant zijn zodat de structuren om talent te rekruteren voldoen, bijvoorbeeld voor contracten, fiscale rulings en onkosten.
  • Een efficiënt mobiliteits- en vlootbeheer is onontbeerlijk.
  • Hr maakt gebruik van de expertise in fiscaliteit, aankoop, audit en treasury.