Privacyverklaring

Tien tips voor cfo's om succesvol te onderhandelen

9 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
DALL-E by Open AI

Als cfo is het cruciaal om uw onderhandelingsvaardigheden te verfijnen. Dit maakt u niet alleen effectiever in het dagelijks werk, maar ook bij grote deals die op uw pad komen. Cfo's, zeker die van kleine bedrijven, vervullen vaak meerdere rollen, waaronder de belangrijke en vaak onderschatte rol van onderhandelaar.

Lees de tien tips om je onderhandelingsvaardigheden als cfo te verbeteren.

  1. Wees je bewust van onderhandelingen: Onderhandelingen vinden niet alleen plaats bij grote gebeurtenissen zoals fusies en overnames of arbeidscontracten, maar ook dagelijks bij het afstemmen van budgetten, doelen en voorwaarden met klanten en leveranciers. Wees je bewust van deze situaties.
  2. Bereid je grondig voor: Een goede voorbereiding is essentieel. Definieer je doelen, anticipeer op de eisen van de andere partij en werk verschillende scenario's uit. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan tafel zit.
  3. Ken je waarde: Weet wat je positie waard is. Of je nu onderhandelt over een leasecontract, een verkoop of een nieuwe medewerker, zorg dat je de marktwaarde kent en vol vertrouwen de onderhandeling ingaat.
  4. Bouw relaties op: Sterke relaties met huidige en potentiële partners zorgen voor vertrouwen en inzicht in hun doelen en prioriteiten. Dit maakt onderhandelingen soepeler en effectiever.
  5. Luister actief: Luisteren is essentieel voor succesvolle onderhandelingen. Begrijp wat de andere partij echt belangrijk vindt en speel hierop in. Dit vergroot de kans op een win-win situatie.
  6. Vertel je verhaal: Leg uit waarom bepaalde voorwaarden voor u belangrijk zijn. Bijvoorbeeld, als kleine onderneming kan je uitleggen dat lange betalingstermijnen onacceptabel zijn omdat je jouw werknemers tijdig wil betalen.
  7. Onthoud dat het een onderhandeling is: Onderhandelen betekent niet dat je het eerste bod moet accepteren. Stel tegenvoorstellen voor en bespreek de voorwaarden om tot een betere deal te komen.
  8. Ken je limieten: Weet vooraf wat je uiterste voorwaarden zijn. Realistische verwachtingen en duidelijkheid over uw grenzen helpen u om effectief te onderhandelen.
  9. Streef naar een win-win situatie: Zoek naar oplossingen die beide partijen ten goede komen. Dit vergroot de kans op langdurige en vruchtbare relaties.
  10. Evalueer na afloop: Na elke belangrijke onderhandeling, evalueer met je team wat goed ging en wat beter kan. Deze 'autopsie' helpt bij het continue verbeteren van uw onderhandelingsvaardigheden.

Bron: Steve McNally, Board Director bij Institute of Management Accountants op CFO.com