Privacyverklaring

Cfo Siemens Belux spreekt op CFO Conferenz

15 maart 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Juan Wyns

Ilse Geukens, CFO van Siemens Belux, geeft een presentatie op de CFO Conferenz van volgende week over de impact van de financiële afdeling op innovatie en duurzaamheid. Een voorproefje.

Wat is de rol van de CFO bij die innovatieprojecten?

Ilse Geukens: “Mijn rol betreft vooral de financiering van die projecten. Zoals gezegd, gebeurt onderzoek en ontwikkeling vooral in het hoofdkwartier van Siemens in Duitsland. In België hebben we wel drie competentiecentra die vaak samen met het hoofdkwartier werken aan oplossingen. Ook spelen we zelf creatief in op opportuniteiten. Budget hebben we daar niet voor. We moeten dit uit onze eigen middelen financieren en ik ben dan degene die bepaalt hoever we kunnen gaan. Ik kan flexibel zijn binnen bepaalde grenzen, maar tegelijk veeleisend: de projecten moeten steunen op onze eigen technologie en bedoeld zijn voor specifieke klanten die daarvoor – op termijn – willen betalen.”

Wat vindt het hoofdkwartier van dergelijke investeringen?

Ilse Geukens: “Siemens is een wereldwijde onderneming die zelfbedruipend is. We hebben een interne bank: Siemens Financial Services, die de cash van alle dochterbedrijven centraal beheert. Siemens Belux levert een grote bijdrage en laat veel geld naar het hoofdkwartier vloeien. Dat maakt onze positie sterker. Als je winst maakt, krijg je ook de ruimte om zelf initiatief te nemen. Wij hebben die vrijheid. Deze manier van werken heeft ook het voordeel dat ze verhindert dat alle betrokkenen in het bedrijf de pot met geld willen opmaken. De directie kan in middelen voorzien, maar alleen op basis van een specifieke businesscase.”

Zie voor het hele programma: CFO Conferenz , 23 en 24 maart in Brugge