Privacyverklaring

Druk op de accountant verlichten

17 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Willem Tack

Het aantal studenten dat afstudeerde in de richting ‘accountancy administration’ is afgelopen jaar gestegen. Ondanks deze stijging staat accountant nog steeds in de top tien van knelpuntberoepen in België voor 2024 volgens de VDAB. “Automatisering en betere afspraken tussen klant en accountant helpen de werkdruk te verlichten.”

De wetgeving en veranderende regels maken het beroep uitdagender. De nieuwe CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) treft dit jaar beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen. Deze Europese regelgeving vereist uitgebreidere en gedetailleerdere rapportage over duurzaamheid van bedrijven. Accountants controleren deze informatie.

“De verhoogde werkdruk gaat ten koste van de kwaliteit van controles en de waarde van advies richting klanten”, volgens Willem Tack, verantwoordelijk voor Accountancy binnen Exact België.

Wat kunnen accountants zelf doen om die druk te verlagen?

1. Efficiënter werken door automatisering

Allereerst is het belangrijk om tijdrovende processen te schrappen. Accountants besteden veel tijd aan semihandmatige taken die niet alleen lang duren, maar ook foutgevoelig zijn. Neem bijvoorbeeld het verzamelen van facturen uit de post, mail of portalen. Met al deze afzonderlijke en soms nog offline PDF-documenten bestaat het risico op vergetelheden of verlies van data. De nauwkeurigheid is niet altijd gegarandeerd vanwege fouten bij de scanning. Door factuurverwerking te digitaliseren via e-facturatie, ontvang je automatische herinneringen en heb je steeds een nauwkeurig overzicht. De digitalisering bespaart de accountant tijd. En het ontlast de ondernemer die de administratie moet bijhouden.

2. Duidelijke afspraken tussen klant en accountant

Een tweede belangrijke reden voor de hoge werkdruk zijn klanten die tot het allerlaatste moment wachten om de aangifte in te dienen. Dat zorgt voor een hoog werkvolume over een korte periode. Goede afspraken maken met klanten om met respect voor de planning te blijven werken, verlaagt de werkdruk aanzienlijk.

3. Inzicht voor goed advies

Tot slot is het voor accountants belangrijk om controles efficiënt uit te voeren, zodat ze goed advies weten te geven aan ondernemers. Om dat proces te vereenvoudigen, staat de gestandaardiseerde checklist Smart Closing ter beschikking van de accountants. Dat is een geautomatiseerde checklist voor de kwaliteit van het administratieve dossier. Zonder die tool gebeurt de update van het administratieve dossier pas bij de opstelling van de jaarrekening. Dat vraagt veel tijd. Met Smart Closing blijft de kwaliteit van het administratieve dossier door het jaar heen hoog, omdat accountants op basis van real-time data direct advies geven. Dit bespaart accountants aan het einde van het boekjaar tijd.

Conclusie

Een groot deel van de druk op accountants is het gevolg van factoren die buiten hun controle liggen. Denk aan situaties waarbij de belastingdienst communicatie per post verstuurt of waar notarissen vanwege regelgeving verplicht op papier werken. Toch kan de sector zelf meer controle nemen over hun werkzaamheden om de druk te verlichten. Vereenvoudiging en automatisering bieden een oplossing voor tijdrovende processen. Daarnaast helpen betere afspraken om de werkdruk te verminderen.

Bron:
Het aantal studenten dat tijdens de graduaatsopleiding “Handelswetenschappen en Bedrijfskunde” het vak “Accounting Administration” volgde, is gestegen van 2.202 in het academiejaar 2021-2022 naar 2.261 voor 2022-2023. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen.