E.D.&A. doet misschien niet meteen een bel rinkelen, toch is de kans groot dat je thuis producten hebt met onderdelen van dit bedrijf. Alles ‘made in Belgium’, zo blijkt.
E.D.&A. ontwikkelt, test en produceert elektronische besturingen voor machines en apparaten. Deze custom-made elektronica vormt het hart van uiteenlopende machines of apparaten, zoals industriële wasmachines, ventilatiesystemen en dampkappen. De vader van huidig managing director Gert D’Handschotter richtte het bedrijf op in 1981. Het opereert in een typische b2b-markt, die vaak met subcontractors werkt.
Tien jaar geleden haalde E.D.&A. zijn productie terug uit Oost-Europa en Azië. Sindsdien werkt het bedrijf vanuit Kalmthout. “We merkten in de nasleep van de bankencrisis, in 2008, dat verschillende subcontractors er niet florissant voorstonden. Tegelijk waren we sterk aan het groeien. We wilden niet afhankelijk worden van hen om ons productieproces niet in gevaar te brengen”, zegt Gert D’Handschotter. Het plan om die activiteiten in eigen handen te nemen, was geboren. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan, natuurlijk”, zegt de bedrijfsleider. “We hebben een plan van aanpak opgesteld, analyses gemaakt van welk type machines we nodig hadden en andere stappen gezet die daarvoor nodig waren.”
In 2012 startte E.D.&A. met een eigen elektronicaproductie in Kalmthout. “Dat is een goede zaak gebleken. Het zorgde voor een verbetering van zowel de kwaliteit, de flexibiliteit, de kosten als de interne doorlooptijden.”
Het investeringsbudget bedroeg zo’n 1,3 miljoen euro, wat op een omzet van 7 miljoen euro substantieel is, maar de reshoring legde het bedrijf geen windeieren. De omzet bedraagt vandaag 30 miljoen euro, de totale tewerkstelling groeide de afgelopen tien jaar van 30 werknemers naar 110. “We hebben slim geïnvesteerd in onder meer de verdere automatisering van ons productieapparaat, waarbij we repetitieve taken uit handen nemen. Tegelijk hebben we nood aan de juiste medewerkers. Beide gaan hand in hand”, zegt Gert D’Handschotter.
“In die zin is de loonkost onze bondgenoot. Ik zie bij collega’s die in de lagelonenlanden produceren minder de noodzaak tot automatisatie, wat de kwaliteit en doorlooptijd niet ten goede komt. Door de lage loonkost zijn ze minder geneigd om daarover na te denken.”
In 2016 nam E.D.&A. voor het eerst de Factory of the Future-award in ontvangst, een titel die het bedrijf vorig jaar al voor de derde keer op zak mocht steken. Die awards zijn een initiatief van technologiefederatie Agoria en van Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Voor collega-bedrijfsleiders die nadenken over reshoring, geeft Gert D’Handschotter de gouden raad om door de muren van hun sector of kantoor te breken. “Praat met anderen en leer van elkaar.” En vooral, wacht niet op de anderen. “Verwacht niets van iemand anders, je moet het zelf doen omdat je erin gelooft. Wij zouden nooit staan waar we vandaag staan zonder die reshoring.”
Zie ook de column van Rudy Aernoudt over deze thematiek
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.