Privacyverklaring

Financiële processen: Benelux is wereldwijd minst geautomatiseerde regio

18 april 2023
Tekst
Peter Ooms

De mate van automatisering van financiële processen verschilt aanzienlijk per regio. Canada scoort ruim boven het wereldwijde gemiddelde. België, Nederland, Luxemburg is internationaal de minst geautomatiseerde regio.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Prophix, een wereldwijd platform voor financiële prestaties van bedrijven in het middenmarktsegment. Prophix werd in ons land bekend doordat het in 2012 Sigma Conso overnam. Ceo Dominique Galloy (foto) is nu verantwoordelijk voor strategie en overnames bij de groep Prophix.

Uitdagingen voor financiële professionals

De top vijf van externe invloeden waarmee financiële leiders te maken hebben, bestaat uit inflatie (21 procent), stijgende energieprijzen (14 procent), angst voor een recessie (11 procent), problemen met het vinden van talent (9 procent) en stijgende rentevoeten (9 procent). Daarnaast zegt 25 procent dat het voorbereiden en versterken van de organisatie voor de komende tijd hun belangrijkste aandachtspunt is.

Om de uitdagingen aan te gaan, zijn financiële leiders op zoek naar innovatieve manieren om de efficiëntie te verhogen en inzichten te genereren binnen hun huidige processen. Bijna de helft van de respondenten (43 procent) zegt dat het stimuleren van innovatie hun belangrijkste focus is. Voor 31 procent is het een prioriteit om ervoor te zorgen dat de financiële afdeling een belangrijke rol speelt als strategische partner in het bedrijf.

Automatisering is de motor

Automatisering en artificiële intelligentie zijn essentieel voor de toekomst van financiën. De respondenten zijn het erover eens dat automatisering een belangrijk onderdeel is van de transformatie van niet alleen de financiële afdeling, maar van de hele organisatie. 41 procent stelt dat deze transformatie het hoofddoel van automatisering is. Terwijl slechts 27 procent van de respondenten zegt dat de helft of meer van hun financiële processen geautomatiseerd zijn, is 65 procent van plan om tegen eind dit jaar voor meer dan de helft geautomatiseerd te zijn.

De mate van automatisering verschilt aanzienlijk per regio. Canada ligt ruim boven het wereldwijde gemiddelde (35 procent vs. 25 procent), met ten minste de helft van de financiële processen die geautomatiseerd zijn. De Benelux (België, Nederland, Luxemburg) is wereldwijd de minst geautomatiseerde regio, met 40 procent van de respondenten die melden dat 25 procent of minder van de financiële processen geautomatiseerd zijn.

Agility is koning, mét belemmeringen

De meerderheid van de respondenten is het ermee eens dat wendbaarheid (agility) belangrijk is en brengt die overtuiging in de praktijk: 84 procent zegt dat hun financiële organisaties ‘zeer’ of ‘behoorlijk’ wendbaar zijn.

Meer dan de helft (63 procent) vindt echter dat een plan om processen en technologie op elkaar af te stemmen de grootste belemmering is. Bijna eenzelfde percentage (62 procent) stelt dat de implementatie van technologie het grootste obstakel is.

Bedrijven financieren hun financiële afdelingen

De meeste respondenten verwachten in 2023 stijgende budgetten voor financiële technologie. Een meerderheid (52 procent) heeft het over een lichte stijging, terwijl 24 procent een aanzienlijke stijging verwacht. Slechts 4 procent zegt een daling van de budgetten te verwachten.

Topgebieden voor technologie-investeringen in 2023 zijn cybersecurity, budgetplanning, risicobeheer, cost accounting en digitaal betalen.

Meer informatie? Download het 2023 Finance Leaders Survey: How Finance Leaders Can Spark Change Report.

Over het onderzoek

Prophix is een software en CPM-dienstverlener met een erkende expertise in financiële consolidatie, planning en analyse. Het bedrijf voerde een internationale studie uit bij zevenhonderd financiële leiders. Zij beantwoordden vragen over uitdagingen, prioriteiten, de stand van zaken met betrekking tot digitale transformatie, innovaties, investeringen in AI en data-analyse etc. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in 2023 inflatie, energie en het vinden van talenten de hoofdbekommernissen zijn van de financiële professionals. Bijna de helft zegt dat het stimuleren van innovatie de belangrijkste focus is. Voor bijna één op drie is het prioritair om van de financiële afdeling een strategische partner te maken. Voor 41 procent is automatisering het hoofddoel. Hierin scoort de Benelux niet goed. Artificiële intelligentie is essentieel om de budgetten voor financiële technologie in cybersecurity, budgetplanning, risicobeheer etc te verhogen.