Duurzaam waterbeheer is in tijden van klimaatverandering een must. In Vlaanderen staat de beschikbaarheid van zoet water onder druk. Om een mogelijk tekort aan geschikt en voldoende water tegen te gaan, investeren bedrijven in slim waterbeheer. “Bij Liebaert vinden we dat onze inzet verder moet gaan dan de grenzen van de eigen onderneming”, zegt directeur Mathieu Liebaert.
Liebaert Textiles bestaat sinds 1887. Als vijfdegeneratiefamiliebedrijf en na 135 jaar productie in België bedient het bedrijf zijn klanten nog steeds met hoogtechnologische kwalitatieve breisels en bandjes. Die worden in het b2b-segment geleverd aan lingerie-, sportswear- en swimwearklanten. Je vindt de producten ook terug in medische en technische toepassingen.
Daarnaast is Liebaert Textiles actief in het b2c-segment, met zijn honderd procent Made in Belgium-sportmerken Recto Verso en RV-Elite. “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons”, zegt Mathieu Liebaert. “Het is altijd al een combinatie geweest van een gezond evenwicht tussen het sociale aspect, het milieuverhaal en de bedrijfsresultaten. Het is redelijk simpel: we moeten rendabel zijn, anders is er geen ruimte om de noodzakelijke investeringen te doen.”
Die investeringen zijn fors, want de milieunormeringen zijn dat ook. Europa en de respectieve lidstaten eisen van de industrie dat ze haar waterverbruik aan banden legt. Voor de productie van textiel is veel water nodig. Een voorbeeld: om één katoenen T-shirt te maken, is ongeveer 2.700 liter zoet water nodig. Dat komt overeen met wat één persoon in 2,5 jaar drinkt.
Ongeveer twintig procent van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en appreteermiddelen die de textielindustrie gebruikt.
“De eisen van Europa en België inzake milieunormen zijn streng, maar te begrijpen”, merkt Mathieu Liebaert op. “Het is wel frustrerend dat we hier opgezadeld worden met strenge wetgeving, maar dat er intussen volop textielproducten worden geïmporteerd uit Azië. Daar gelden die regels niet, wat het een beetje hypocriet maakt.”
Liebaert Textiles zit niet in het segment van de fast fashion, maar in een nichemarkt. Daardoor kon het bedrijf de kaalslag die de sector het voorbije decennium tekende het hoofd bieden. Veel textielbedrijven verdwenen of verhuisden hun productie naar het buitenland.
De duurzame bedrijfsontwikkeling van Liebaert Textiles is deels ingegeven door wetgeving, maar zit ook in het DNA van het bedrijf. “Elk jaar investeren we meer dan een miljoen euro in geavanceerde technologieën om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Al het water en de lucht die we in ons productieproces gebruiken, zuiveren we met onze eigen water- en luchtzuiveringsinstallatie. Elk jaar zuiveren we ongeveer 133.000 kubieke meter water, wat overeenkomt met 1,1 miljoen baden”, berekent Mathieu Liebaert.
De voorbije drie jaar investeerde het bedrijf tot zo’n zeven miljoen euro in nieuwe machines en technologieën. Meer dan één miljoen euro ging naar het installeren van zonnepanelen en het vernieuwen van de waterzuiveringsinstallatie. Tegelijk lopen er investeringen in nieuwe duurzamere machines. Het productieproces vergt nu eenmaal veel water, zowel om de stoffen te wassen, als om ze te verven.
Recent werd Liebaert Textiles gecertificeerd volgens het ‘Detox to Zero’-label. Het gaat om een analysetool om het beheer van chemicaliën en de afvalwaterkwaliteit te monitoren en te optimaliseren, gebaseerd op de Detox-campagne die Greenpeace in 2011 lanceerde om gevaarlijke chemicaliën uit te sluiten in de textielproductie. “Het gebruik van meer duurzame chemicaliën in het productieproces heeft ook impact op het waterverbruik. We moeten continu onze receptuur aanpassen om bepaalde kleuren met dezelfde kwaliteit te kunnen verven”, duidt Mathieu Liebaert. “Onze klanten zijn daar ook gevoelig voor. We voelen een toenemende druk vanuit die hoek, maar we gaan steeds een stapje verder dan wat moet. Al is dat een hele uitdaging.”
Vorig jaar analyseerde Liebaert Textiles zijn gevoeligheid aan waterstress. “Daaruit bleek dat we niet meteen moeten vrezen voor watertekort, al investeren we in de nabije toekomst wel in een installatie om nog meer water te hergebruiken. Hoe je het ook bekijkt, we willen minder afhankelijk worden van water. Dat vergt een goede afweging van de financiële investeringen, want de terugverdieneffecten spelen op de lange termijn. De toekomst moeten we continu voorbereiden.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.