Privacyverklaring

“Geef AI taken die weinig breinkracht vergen”

26 september 2023
Tekst
Peter Ooms

“Als je AI analytische opdrachten geeft, krijgt de HR-medewerker meer tijd voor complexe taken en zaken die een zachtere aanpak vereisen”, zegt Sofie Willox, consultant, projectleider, journalist en blogger over learning & development.

Een typische taak die AI kan overnemen, is het aanmaken van de antwoorden op de frequently asked questions (FAQ) voor de personeelsdienst of de chatbots die medewerkers helpen met hun personeelsadministratie. “Dat zijn taken met weinig brein. Maar ChatGPT kan meer, bijvoorbeeld de personeelsevaluaties analyseren. Het gaat in sommige organisaties om duizenden formulieren. Dan is het echt wel handig indien de computer dit voor zijn rekening kan nemen. De computer neemt dan de analytische taken over van de medewerkers. Zeker in een L&D-omgeving (learning & development) is dat niet slecht.”

Tijd en geld besparen

“Ikzelf en mijn collega-trainers experimenteren volop om AI een cursus of opleidingsvideo te laten genereren. De computer maakt het trainingsmateriaal. Aan de hand van uitgeschreven teksten, laat je dan een video genereren, inclusief visueel materiaal en ingesproken stem. Dat versnelt de productie van cursussen enorm. We besparen hier niet alleen veel tijd mee, maar ook geld. Toegegeven: je ziet duidelijk het verschil met het lesmateriaal dat een mens heeft gemaakt, maar het brengt de boodschap net zo goed over. Bovendien is ChatGPT erg goed in het capteren van een specifieke aanpak in functie van het doelpubliek. Daarnaast weet ik uit ervaring: garbage in, garbage out. Het basismateriaal moet echt goed voorbereid zijn”, zegt Sofie Willox.

Ethiek en privacy?

Sofie Willox is ook actief in onlinegroepen voor trainers. Daar stromen nu dagelijks tientallen berichten binnen van personen die rapporteren over hun experimenten met ChatGPT en tips geven. “Het leeft echt in deze gemeenschap. Ook op vakcongressen spreekt iedereen erover. Tegelijk stel ik vast dat niemand het echt helemaal begrijpt. Er is dus ook heel wat activiteit van consultants en aanbieders van seminars”, zegt Sofie Willox.

Ze ziet ook grote uitdagingen voor AI. “De regels rond ethiek en privacy liggen nog niet vast. Dat is een belangrijk punt in het HR-departement. We moeten zorgvuldig omgaan met personeelsgegevens. Lesmateriaal is daar minder onderhevig aan, maar evaluaties verdienen wel alle vertrouwelijkheid.”