Privacyverklaring

Dollar is op drie maanden tien procent goedkoper

3 februari 2023
Tekst
Peter Ooms

Op 2 februari werd de euro eerst één procent duurder ten opzichte van de dollar, daarna werd de munt één procent goedkoper. Dat was maar één episode in een traject waarin de dollar op drie maanden tijd tien procent van zijn waarde verloor.

Begin november 2022 bestond er een pariteit tussen dollar en euro. Begin februari 2023 kostte een euro 1,1 dollar. “De kans dat zoiets optreedt, is statistisch gezien heel klein, maar het is intussen wel gebeurd. Een dergelijke extreme volatiliteit kan een zeer grote impact hebben op de winstgevendheid van een bedrijf. Een Amerikaanse klant die de factuur drie maanden later betaalt, levert zo tien procent minder op. En dat is nog maar het effect op de omzet. Voor heel wat bedrijven betekent dit dat de volledige marge meteen weg is. Het wisselkoersrisico is dus heel reëel. Ondernemers en kmo’s zijn zich niet altijd goed bewust van het extreme effect van die bewegingen”, zegt Ivo Mertens van IbanFirst.

Wisselkoersschommelingen niet op radar van ondernemers

Ivo Mertens wijst erop dat ondernemers vaak wel heel goed letten op elke procent wijziging in de aankoopprijs bij hun leverancier of in hun eigen verkooptarieven. “De wisselkoersschommelingen daarentegen zitten vaak niet op hun radar. Op dat vlak laten ze heel wat geld liggen. Gewoonlijk gaan die koersen bewegen net wanneer er ook andere problemen optreden, denk aan de Brexit en de koers van het pond, of aan de energiecrisis, die net gepaard ging met een dure dollar.”

Geen speculatieve investeringen

IbanFirst profileert zich als een specialist van internationale betalingen. Het fintechbedrijf mikt specifiek op kleinere ondernemingen omdat zij bij hun gewone bank niet dezelfde service of dezelfde prijs krijgen voor een internationale betaling en de conversie van de munten. IbanFirst biedt ook een specifieke dienstverlening aan om bedrijven te beschermen tegen koersschommelingen. “Dat kan op verschillende manieren gebeuren. We werken dat uit in nauw overleg met de klant. Dit aanbod geldt enkel voor klanten die echte commerciële contracten en transacties hebben. Aan speculatieve investeringen doen we niet mee”, zegt Ivo Mertens.

IbanFirst heeft enerzijds een platform om dergelijke transacties uit te voeren, anderzijds heeft het een aantal personen in dienst om klanten bij te staan. Intussen is het bedrijf aanwezig in tien landen met dertien kantoren.