Privacyverklaring

Febelfin waarschuwt voor zoekmachinefraude

26 januari 2023
Tekst
Peter Ooms

Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via sms, proberen fraudeurs ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken. Ze willen je zo naar een valse website leiden.

Zoekmachinefraude is in opmars en is momenteel een vaak gebruikte modus operandi door fraudeurs. Febelfin waarschuwt voor deze fraudevorm en beveelt aan nooit via een zoekmachine naar een internetbankwebsite te navigeren.

Zoekmachinefraude: hoe werkt het?

Zoek je via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google, Yahoo, Safari, Bing …) naar de internetbankingwebsite van jouw bank, dan kan je naar een valse website worden gebracht. Klik je hierop en geef je op de valse bankwebsite jouw bankgegevens en geheime code in, dan geef je de online-oplichters toegang tot je rekening.

Tips om je te beschermen

Banken en het Cybersecurity Centrum België (CCB) trachten zo snel mogelijk verwijzingen naar frauduleuze telefoonnummers of websites in de zoekmachines te laten weghalen. Maar vrij snel kan er een nieuw frauduleus telefoonnummer of een nieuwe frauduleuze website online staan.

  • Wees waakzaam.
  • Voor internetbankieren geldt de raad om nooit een zoekmachine te gebruiken. Ga ook nooit via een link naar je bankwebsite. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser of voeg dit toe aan je favorieten.