Privacyverklaring

Helft van de Benelux-executives is onvoldoende voorbereid op disruptie

4 april 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
m. via Unsplash

Ondanks drie opeenvolgende jaren van aanhoudende ontwrichting en economische onzekerheid, zijn bedrijfsverantwoordelijken niet voorbereid op disruptie.

53 procent van de executives wereldwijd en 55 procent in de Benelux geeft toe dat hun bedrijf niet staat waar het zou moeten staan als het gaat om de veerkracht van hun organisatie.

Zij zien veerkracht als belangrijk element om onvoorziene veranderingen in marktomstandigheden het hoofd te bieden. Tegelijkertijd erkennen deze directieleden en senior managers dat hun organisatie nog niet over de gewenste veerkracht beschikt. Er is sprake van een resilience gap. Dit is een van de belangrijkste bevindingen van het wereldwijde onderzoek ‘Resiliency Rules’ van SAS, een aanbieder van analytics. Aan het onderzoek namen ook respondenten uit de Benelux deel.

Index voor veerkracht

De resiliency index is een snelle assessmenttool om de kloof te dichten. Onder 2.400 wereldwijd ondervraagde executives signaleert een op de twee een achterstand in planning en strategie rond veerkracht.

De belangrijkste bevindingen voor de Benelux zijn:

  • 45 procent van de Benelux-respondenten ziet hun bedrijf als zeer veerkrachtig, meer dan de helft (51 procent) zegt niet volledig uitgerust te zijn om disruptie het hoofd te bieden.
  • Vrijwel alle executives (99 procent) vinden veerkracht zeer of enigszins belangrijk. Net als bij hun wereldwijde tegenhangers, verschilt het belang dat executives in de Benelux hechten aan veerkracht drastisch van hoe ze denken over hun eigen bedrijf, waardoor een kloof ontstaat tussen ambitie en realiteit.
  • Verouderde technologie is de belangrijkste reden waarom 72 procent van de Benelux-executives moeite heeft om snelheid en wendbaarheid binnen hun organisatie te stimuleren.
  • 93 procent van de Benelux-executives ziet data en analytics als essentiële hulpmiddelen om hun achterstand in veerkracht te verkleinen.

Benelux-executives optimistisch over de toekomst

In de Benelux is 83 procent van de executives optimistisch over de toekomst van de economie van hun land en 80 procent is van plan om dit en volgend jaar te investeren in een strategie om de weerbaarheid te vergroten. Directieleden en senior managers in de Benelux zijn zich ervan bewust dat ze een strategie nodig hebben om de aanhoudende uitdagingen het hoofd te bieden.

Meer dan de helft (51 procent) van de Benelux-managers geeft toe dat ze niet volledig zijn uitgerust om disruptie het hoofd te bieden en geeft aan dat de achterstand in veerkracht hun organisaties waarschijnlijk voor uitdagingen zal stellen op het gebied van: databeveiliging (49 procent), duurzaamheid (49 procent), het aantrekken en behouden van talent (48 procent) én het stimuleren van digitale transformatie (48 procent).

"Ontwrichtende situaties zoals in Oekraïne, de recente instabiliteit bij banken en de opkomst van generatieve AI laten zien dat disruptie blijft komen. De flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven zal onverminderd op de proef worden gesteld, ook in de Benelux. Organisaties die proactief met disrupties aan de slag gaan, zijn de winnaars van morgen. Wat deze bedrijven succesvol maakt, is dat hun resiliency-strategie op directieniveau wordt ondersteund en ze bij iedere ingrijpende verandering samenwerken met andere partijen. Externe specialisten, waaronder academici, consultants en bestaande (technologie)partners, kunnen helpen om tot de beste technologische keuzes en oplossingen te komen om disrupties het hoofd te bieden”, zegt Remco den Heijer, managing director SAS Benelux.

Vijf regels om de veerkracht te vergroten

SAS identificeerde vijf belangrijke bedrijfsprincipes, de zogenaamde resiliency rules, die van belang zijn voor het handhaven en versterken van de veerkracht van bedrijven:

  1. snelheid en wendbaarheid
  2. innovatie
  3. rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid
  4. datacultuur en -geletterdheid
  5. nieuwsgierigheid

Verouderde technologie belangrijk pijnpunt

Van de genoemde vijf regels is volgens het onderzoek snelheid en wendbaarheid de belangrijkste om concurrerend te blijven. Directieleden en senior managers in verschillende Europese regio's geven aan dat snelheid en wendbaarheid hun grootste uitdaging is: Frankrijk (78 procent), Benelux (72 procent) en Iberia (70 procent). Benelux-executives wijzen op verouderde technologie als een belangrijk pijnpunt voor het implementeren van snelheid en wendbaarheid.