Privacyverklaring

E-factuur verplicht vanaf 1 maart 2024

20 september 2023
Tekst
Peter Ooms

Elektronische facturatie wordt vanaf 1 maart 2024 ook algemeen ingevoerd voor overheidsopdrachten van meer dan 3.000 euro. Staatssecretaris voor Digitalisering, Mathieu Michel, kondigde deze versnelde invoering van e-facturatie voor ondernemingen aan.

De automatisering van het facturatieproces optimaliseert workflows. Dat leidt tot besparingen en meer efficiëntie. Belgische ondernemingen moeten die kans grijpen, ook in b2b-context, vindt het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen). De werkgeversfederatie benadrukte tijdens de gezamenlijke persconferentie de voordelen van elektronische facturatie voor ondernemingen. Het VBO wijst wel op de noodzaak van een duidelijke en haalbare planning voor de invoering ervan.

Nieuwe stap richting algemene invoering

Ook op Europees niveau staat e-facturatie op de agenda. Het doel is een geharmoniseerd model te ontwikkelen om interoperabiliteit in de hele Unie mogelijk te maken. Er bestaat al een norm, wat voor België nog een extra reden is om de overstap naar e-facturatie te versnellen.

De overheid geeft nu het goede voorbeeld door vanaf 1 maart 2024 e-facturatie te verplichten voor overheidsopdrachten vanaf 3.000 euro (tegenover 30.000 euro voordien). Wat business-to-businessrelaties (b2b) betreft, valt te verwachten dat digitale facturatie tegen 2026 de norm zal zijn voor alle ondernemingen. Het VBO pleit voor een realistisch en voorspelbaar tijdschema om alle ondernemingen, ook de kleinste, in staat te stellen zich te organiseren.

Tijd en geld uitsparen

Dankzij e-facturatie wordt het facturatieproces geautomatiseerd en vereenvoudigd. Het laat ondernemingen toe efficiënt te communiceren met hun klanten en leveranciers. Daardoor kan zowel tijd als geld worden uitgespaard.

Met minder administratief werk en een kleiner aantal fouten verkort digitaal factureren ook de betalingstermijnen. Die waren voor elektronische facturen dertig procent korter dan voor traditionele facturen.

Als alle ondernemingen er gebruik van maken, kan automatisering de komende vijf jaar tot 1,8 miljard euro aan besparingen opleveren. Een ander voordeel voor zowel ondernemingen als staatskassen, is de rol van e-facturatie bij fraudebestrijding.

Om ondernemingen die factureren aan de overheid te helpen, werd binnen de FOD Bosa een begeleidingscel in het leven geroepen die beschikbaar is via www.efacture.belgium.be.