Coronacrisis: grootste tijdwinst door vermijden van verplaatsingen

2 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

Thuiswerken in de coronacrisis lukt beter dan gedacht voor de professionals in de financiële afdelingen en bij de dienstverleners. Tijdens de laatste rondetafel over Finance in de energiesector getuigden alle deelnemers van efficiëntiewinsten.

Ralf Bauer, Parkwind: Bij ons loopt het werk gewoon door, zij het natuurlijk vanop afstand. Ik heb de indruk dat we nu zelfs meer gedaan krijgen. Een van de redenen voor die tijdwinst is volgens mij dat iedereen nu beter bereikbaar is.

Digitalisatie

Christophe Van Hecke, Arval: Net voor de lockdown door corona waren we bij Arval al begonnen om uit te zoeken of we niet nog meer van thuis konden werken. Door de crisis is dat proces meteen ook uitgevoerd. Het blijkt allemaal veel beter te lukken dan we dachten. De meeste activiteiten hadden we sowieso al gedigitaliseerd zodat dit geen struikelblok heeft gevormd om ons 100% aan te passen aan de gewijzigde situatie.

Michèle De Pauw, Luminus: Tijdens de coronacrisis zijn wij met de hele financiële afdeling met 55 mensen altijd aan de slag gebleven. Dat hoort ook bij de focus van de hele sector en de rol van Luminus als energieproducent: namelijk onze klanten op elk moment kunnen voorzien in hun energie behoeften.

Henri Hamers, ING: Bij ING werken we al sinds het begin van de crisis van thuis uit. Dat verliep bij ons met veel vergaderingen via Skype. Het heeft toch wat moeite gekost om die meetings even efficiënt te laten verlopen dan anders, uiteindelijk zijn we daar wel in geslaagd. Maar nu we ons volop voorbereiden op een terugkeer naar het kantoor, beseffen ook terdege de tijdwinst die we kunnen boeken door ons niet te verplaatsen. Ik heb het idee dat we dat ook in de toekomst zullen blijven behouden, zelfs voor overleg met klanten. Ondanks de moeilijkere periode slagen we er wel in deals te blijven sluiten.

Toch nog papier

Marc Mombaerts, Eni: Ik kom nog twee keer per week naar kantoor. Voornamelijk omdat in deze digitale tijden er toch nog een aantal documenten op papier toekomen en dienen verwerkt worden.

Paul Cools, La-On: De impact van de coronacrisis heeft bij ons ook het thuiswerken versneld. Wij hebben bijvoorbeeld twintig dossierbeheerders. Vroeger werkten die één dag per week thuis. Nu is dat helemaal omgedraaid. Ik kom zelf nog één keer per week naar kantoor. Ook bij mij gaat het om papierwerk dat nog een analoge handtekening vereist.

Dit is een stukje uit het verslag van de rondetafel over Finance in de energiesector. De volledige tekst verschijnt eind juni in FDmagazine.