Privacyverklaring

Werkgeluk draagt bij tot aandeelhouderswaarde

24 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Tim Dekker by James Arthur

Werkgeluk is een concept dat niet alleen medewerkers aantrekt en behoudt, maar ook rechtstreeks bijdraagt aan productiviteit en aandeelhouderswaarde. Ongelukkige werknemers zijn vaker ziek, minder betrokken en hun productiviteit lijdt eronder. Bovendien kan het op lange termijn invloed hebben op de bedrijfsresultaten en zelfs op de perceptie van aandeelhouders.

In een rondetafelgesprek benadrukt Tim Dekker van Yan NV het belang van werknemerswelzijn voor de bedrijfsvoering: "We meten het ziekteverzuim want iemand die ongelukkig is, meldt zich frequenter ziek. Net zoals mensen die structureel overwerken. Daarom meten we de productiviteit van ieder profiel. En uiteraard meten we tevredenheid. Wanneer een leidinggevende als peoplemanager niet goed functioneert, dan is het mijn verantwoordelijkheid als chief happiness officer om te interveniëren."

Kathleen Preso, people operations manager bij Elmos, wijst op het belang van cocreatie: “Geluk ontstaat bij jezelf als individu, maar werkgeluk is een vorm van cocreatie. Groei als mens en als professional betekent niet per se een verticale beweging op de organisatieladder. Het kan alle richtingen uitgaan.”

Werkgeluk als investeringscriterium

In de postcovidperiode speelt welzijn een steeds grotere rol in investeringsbeslissingen. Volgens Tim Dekker wordt werknemerswelzijn een essentieel criterium voor investeerders: "Financiële instellingen hanteren de tevredenheidsscore als criterium bij investeringsbeslissingen in je bedrijf. Daarom zal de chief happiness officer een tandem vormen met de cfo."

Het verband tussen werkgeluk en productiviteit is helder: gelukkige medewerkers presteren beter, wat zich vertaalt in hogere bedrijfsresultaten. Bovendien zorgt een goede balans tussen welzijn en werk voor een duurzamere workforce, wat op lange termijn waarde creëert voor aandeelhouders.

Duurzame groei

Kelly Peeters, head of people & organisation bij HP Benelux, ziet werkgeluk als het resultaat van een duurzame bedrijfsstructuur: "Bevlogen medewerkers die resultaten behalen, leiden tot werkgeluk. Het is een uitkomst, net zoals productiviteit." De focus moet volgens Peeters liggen op motiverende doelen en een ondersteunende cultuur.

Isabeau Van Strydonck (UGent) sluit daarbij aan en benadrukt het belang van bevlogenheid: “Bevlogenheid ervaart iemand wanneer die zijn talenten optimaal kan inzetten, reële impact heeft en zinvol werk verricht. Dit stimuleert niet alleen werkgeluk, maar verhoogt ook de productiviteit.”

Voor finance managers is het duidelijk dat investeren in werkgeluk niet alleen een ethische keuze is, maar ook een slimme strategische beslissing die bijdraagt aan de waarde van de organisatie.