Privacyverklaring

Begrotingsoverschotten VDAB slinken

20 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Katrien Vereecken (foto VDAB)

“De budgettaire vooruitzichten voor de volgende legislatuur zijn niet rooskleurig”, erkent Katrien Vereecken, algemeen directeur finance, hr & organisatiebeheer van VDAB.

VDAB beschikt in 2024 over een budget van 962 miljoen euro. Dat budget is samengesteld uit een Vlaamse dotatie van 783 miljoen euro, Europese subsidies en eigen inkomsten zoals werknemersopleidingen en diensten aan bedrijven. De organisatie doet niet aan schuldfinanciering. “We hebben altijd lichte begrotingsoverschotten gehad, maar die slinken de laatste jaren enigszins.”

Tegelijk neemt VDAB nieuwe taken op om de werkzaamheidsgraad op te krikken naar tachtig procent. “Een budgettair evenwicht is daarom een uitdaging. De besparingen duwen ons naar diepgaande analyses over een optimale benutting van de middelen”, zegt Katrien Vereecken.

Halvering aantal gebouwen

Katrien Vereecken heeft een brede waaier aan verantwoordelijkheden, waaronder hr en organisatieontwikkeling, facility en finance. Ze zit ook aan het stuur van de duurzame vastgoedstrategie om enerzijds de klimaatdoelstellingen te halen en tegelijk te besparen op energie en kantooroppervlakte. Die vastgoedstrategie voorziet in een halvering van het aantal gebouwen tegen 2040.

Daarom moet VDAB keuzes maken die tegelijk blijven passen in de nabijheidsstrategie, met een loopbaancampus per provincie. “Die combineren we met kleinere, regionale vestigingen en lokale contactpunten, zoals in de gebouwen van gemeentebesturen. Op die manier is het praktisch haalbaar om lokaal fysieke gesprekken met werkzoekenden te organiseren.”

Naar tachtig procent werkzaamheidsgraad

Afgelopen legislatuur was er een toenemende vraag naar bijkomende taken voor de arbeidsbemiddelaar. Een vlot draaiende arbeidsmarkt overstijgt stilaan de rol van VDAB.

Katrien Vereecken: “Onze focus ligt nu op het bereiken en activeren van niet-beroepsactieven. Via proeftuinen zoeken we naar de meest effectieve en efficiënte manier van samenwerken. Dat doen we in een ecosysteem met partners op lokaal, Vlaams en federaal niveau. Het gaat bijvoorbeeld om lokale besturen, Riziv en het agentschap voor integratie en inburgering.”

In dat kader pleit de organisatie voor een aangepaste beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Die moet toelaten om heldere doelstellingen af te spreken en de nodige focus voor de organisatie te creëren. Daaruit volgen gezamenlijke doelstellingen met de partners die de expertise bezitten om met specifieke doelgroepen te werken, zoals bijvoorbeeld langdurig zieke personen.

Delen van data

Om efficiënt met die partners te werken, is ook het delen van data noodzakelijk. Daar liggen vandaag meerdere obstakels in de weg: juridische horden, bevoegdheidsdrempels en ICT-technische problemen. “De volgende Vlaamse regering kan ons helpen om een soepelere uitwisseling van data met die partners mogelijk te maken”, aldus Katrien Vereecken.