Privacyverklaring

Bouwen aan je loopbaan

5 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

Thomas Van der Mast studeert en werkt op het snijpunt van hr en finance. Hij behaalde een bachelor Arbeids- en Organisatiepsychologie en rijdt momenteel de laatste rechte lijn naar een master in Organisatie en Management. Zijn masterproef vindt plaats bij Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. “Ik combineer mijn passie voor budgettering in de bouwsector met mijn interview- en netwerkvaardigheden.”

Wat is de inhoud van je masterproef bij Lantis?

Thomas Van der Mast: “Ik onderzoek de impact van inflatie en onvoorziene prijsstijgingen in de bouwsector. Het betreft voornamelijk de effecten van de hoge energieprijzen in 2022 en 2023, de grondstofkosten en de inflatie van afgelopen periode. Deze factoren hebben invloed op de inhoud en de aard van de contracten met onderaannemers en op de prijsbepalingen. Voor het onderzoek interviewde ik bedrijfsleiders, aanbestedingsmanagers, aankoopverantwoordelijken, cfo’s en werfleiders van bouwbedrijven en onderaannemers.”

Welke veranderingen heb je vastgesteld?

Thomas Van der Mast: “De energiecrisis en de schaarste van producten tijdens de coronaperiode stuwden prijzen omhoog. De indexering van lonen was een logisch gevolg. Die wassende loonmassa heeft een significant effect op de prijzen in de arbeidsintensieve bouwsector. Zodra de loonindex hoger is dan drie procent, spreken we in de sector van zogenaamde onvoorziene prijsstijgingen.

De grondstofprijzen stagneren momenteel, maar blijven historisch gezien relatief hoog. Bovendien is de prijs van staal nog steeds een volatiel en beïnvloedbaar element. Betrouwbare budgetvoorspellingen opmaken is een uitdaging.”

Hoe spelen bouwbedrijven hierop in?

Thomas Van der Mast: “Ik heb onderzoek gedaan naar hoe de bouwbedrijven beter kunnen omgaan met die fluctuaties. Ze handelen meer risicobewust en -gedreven. Het gaat dan bijvoorbeeld over het verdelen van risico’s over verschillende partijen en het aanpassen van de contracten, die in sterkere mate rekening houden met potentiële kwetsbaarheden.

Er bestaat nog altijd een hiërarchie tussen bouwheer en opdrachtgever, maar de sector experimenteert proactief met nieuwe contractvormen. Daar is extra samenwerking en onderling vertrouwen voor nodig. De contractuele clausules zorgen voor een betere risicobalans. En prijszettingsmechanismen vormen een buffer tegen de onzekerheden.”

Finance of hr: in welke richting zie jij je loopbaan evolueren ?

Thomas Van der Mast: “Ik ga aan de slag als consultant in hr en hoop te werken op projecten in de boeiende bouwsector, het rekruteren van technische profielen bijvoorbeeld. Door mijn studies in zowel psychologie als bedrijfseconomie heb ik mijn interesses geëxploreerd. Ik combineer de fascinatie voor menselijk gedrag met economisch logisch en rationeel denken en handelen.”