Privacyverklaring

Financiële sector werkt mee aan Leuvens klimaatfonds

25 juni 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Filip Coenen

46 investeerders, financiële instellingen en fondsbeheerders kwamen bijeen voor het Leuvens Klimaatcontract om na te denken over een nieuw soort fonds dat financieel en maatschappelijk rendement aan elkaar koppelt.

Waar veel financiële partijen al langer aan de slag zijn met hun duurzaamheidsstrategie is dit de eerste keer dat zoveel partijen actief de uitdaging aangaan om samen na te denken over hoe zij zo’n nieuw model mogelijk kunnen maken. Het is een nieuwe stap in de uitvoering van het Leuvens Klimaatcontract dat stad Leuven en Leuven 2030 eind 2023 indienden bij de Europese Commissie.

Financiering van het Leuvens Klimaatcontract

Het Leuvens Klimaatcontract bevat 86 doorbraakprojecten die de Leuvense CO₂-uitstoot reduceren en barrières aanpakken die een versnelde daling in de weg staan. Om alle doorbraakprojecten te realiseren, is financiering nodig. Daarom bevat het Klimaatcontract ook een financieel luik. Daarin werd met de hulp van financiële experten een business case uitgewerkt voor 13 representatieve doorbraakprojecten. “Op basis van een kosten-batenanalyse berekenden we onder meer de investeringsnood en het potentiële financiële rendement, en schatten we de projectrisico’s in. We raamden ook de maatschappelijke meerwaarde en de kost van in-actie”, zegt Filip Coenen, financieel architect bij Leuven 2030.

“De business cases en analyses leerden ons een aantal belangrijke zaken over de financiering van de Leuvense transitie. We zijn erin geslaagd om financieel interessante cases te ontwikkelen voor bepaalde doorbraakprojecten, bijvoorbeeld in het energiedomein. Maar we merkten ook dat bepaalde projecten minder interessant zijn binnen de dominante financiële logica, zoals bijvoorbeeld onthardings- en mobiliteitsprojecten. Voor die projecten werd het rendement pas duidelijk wanneer we ook de positieve maatschappelijke impact in geldwaarde uitdrukten en de vaak vergeten kost van in-actie begrootten.”

Deze inzichten geven richting aan hoe we verder werken aan de financiering van het Leuvens Klimaatcontract. Voor de sociaal rechtvaardige transitie die in Leuven wordt nagestreefd, zijn immers álle doorbraakprojecten nodig.

Projecten koppelen

Daarom werken we nu aan een fonds dat de doorbraakprojecten slim combineert en koppelt zodat projecten die winst opleveren mee de financiële risico’s afdekken van projecten zonder (onmiddellijk) financieel rendement. Zo ontstaat een beleggingsportefeuille die een aanvaardbaar marktrendement combineert met een duidelijke impactpositionering.

“Tijdens het evenement nodigden we alle investeerders, financiële instellingen en fondsbeheerders uit om actief mee te denken over wat er voor hen nodig is om zo’n nieuw soort fonds dat financieel en maatschappelijk rendement onlosmakelijk aan elkaar koppelt, mogelijk te maken”, vertelt Filip Coenen. “Het enthousiasme om mee de uitdaging aan te gaan en het besef dat het nodig is om over de grenzen van de eigen modellen heen te kijken, is bij veel partijen groot. Dat enthousiasme vertaalde zich ook concreet in de ondertekening van een intentieverklaring om samen verder te werken aan innovatieve investeringsmogelijkheden.”

FDmagazine schreef in 2023 een uitgebreid artikel over een doorbraakproject als Leuven 2030. Dat artikel lees je hier.