Privacyverklaring

Advocaten hebben meer werk door ESG

25 juni 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Michael Heene

Alle types van de juridische dienstverlening voor bedrijven hebben meer werk door de verplichtingen rond milieu, maatschappij en governance (ESG).

“Ik ben een advocaat gespecialiseerd in fusies en overnames en zelfs daar merk je de impact van de verregaande ESG-regelgeving. Ten eerste al in de sectoren waar die overnames nu vooral gebeuren: de bedrijven die oplossingen bieden in verband met duurzame energie en het beheersen van de CO₂-uitstoot. In die sector worden ook nog hoge prijzen betaald. In tegenstelling daarmee staan bijvoorbeeld de fintech bedrijven waar het dit jaar heel wat minder goed gaat. Je merkt ook dat Europa voorloper is op het vlak van ESG en dat die aanpak naar andere continenten overslaat, vooral naar Australië en de VS”, zegt Michaël Heene, partner van DLA Piper.

Energieadvocaat

Maar die tendensen brengt ook een nieuw type werk mee voor de advocaten. “Mijn collega’s uit andere afdelingen zijn bijvoorbeeld regulatory watch-oplossingen aan het uitwerken: het bijhouden van de nieuwe wetten die van kracht worden en het wetgevend werk dat er nog aan komt. Daarbij komen ook steeds meer gespecialiseerde collega’s aan te pas. Energieadvocaat is zo’n specialisatie waar nu enorm veel vraag naar is.”

Die informatieverstrekking blijkt ook nodig te zijn. Vele sectoren blijken helemaal niet voorbereid te zijn op de recente invoering van regels van de Europese Unie rond corporate sustainability due diligence. Deze regels dwingen bedrijven om te rapporteren over de aanpak van hun toeleveranciers op het vlak van slavernij, kinderarbeid, ontbossing en andere thema’s. “Heel wat bedrijven zijn gewoon te laat met de rapportering daarover omdat ze het niet zagen aankomen. Nu moeten ze in zeven haasten teams opzetten met operationele mensen, IT’ers, advocaten, enzoverder om die rapportering snel in orde te krijgen. Zeker sectoren als retail zijn uiterst kwetsbaar omdat ze hun hele supply chain in kaart moeten hebben.”

ESG en due diligence

In M&A-dossiers zijn de grote bedrijven er beducht voor dat het overgenomen bedrijf niet in orde zou zijn op het vlak van duurzaamheid. “Vaak doen de grote organisaties al enorme inspanningen om compliant te zijn. Dan kunnen ze zich niet permitteren om na een kleine overname plots niet meer aan de regels te voldoen. Het komt er dus op aan de controles vooraf goed uit te voeren en waar nodig specialisten in te schakelen om de nodige informatie te verkrijgen. ESG maakt nu deel uit van de due diligence”, zegt Michaël Heene.

Ook voor het eigen kantoor ziet hij trouwens al complicaties. “We zijn een typische dienstverlener en onze CO₂-uitstoot is haast volledig gelinkt aan onze kantoren en het vervoer van onze mensen. Maar we moeten ook kunnen rapporteren over onze leveranciers en klanten. En dat is net het moeilijkste.”

De complexe nieuwe procedures kaderen ook in een toegenomen protectionisme. Zo zijn er ook meer en meer regels rond goedkeuring van buitenlandse directe investeringen en buitenlandse subsidies waardoor Europese bedrijven een competitief voordeel kunnen krijgen in M&A transacties. “Omgekeerd kan die complexiteit een Amerikaans bedrijf net afschrikken zodat het liever geen Europees bedrijf overneemt”, zegt Michaël Heene.