Privacyverklaring

Henk Geirnaert van Balta naar het groepsniveau van Victoria

18 december 2023
Tekst
Peter Ooms

De cfo van Balta Group, Henk Geirnaert, neemt bij Victoria PLC de verantwoordelijkheid op om de rapportering te stroomlijnen en efficiënter te maken.

Victoria PLC is een beursgenoteerde vloerbedekkingsgroep uit het VK met een geschiedenis die teruggaat tot 1895. Het heeft drie divisies: keramische tegels, kamerbreed tapijt en karpetten, telkens met een reeks merken. De groep haalt een omzet van 1,7 miljard euro en is wereldwijd actief. In ons land raakte de groep bekend door de overname van een deel van Balta in 2022.

Rapporteren en consolideren

Op die manier is Henk Geirnaert in de groep terechtgekomen. Hij was aan de slag als cfo van Balta Group. Hij heeft de carve-out en transitie naar de nieuwe groep mee gerealiseerd. Victoria heeft sinds de overname de productie in België teruggeschroefd en geïntegreerd in de rest van de groep. Ook die operatie heeft Henk Geirnaert mee begeleid. “Van bij het begin is afgesproken dat ik op termijn naar het corporate niveau zou doorschuiven en mijn ervaring zou aanwenden om het team te versterken. Dat gebeurt nu iets eerder dan gepland. Dat kan omdat de integratie binnen de Victoria-groep grotendeels achter de rug is en de organisatiestructuur verder gevormd is. Mijn taak op het groepsniveau is zorgen dat het rapporterings- en consolidatieproces efficiënter verloopt, dat de waarderingsregels en rapporteringsprincipes gekend zijn en toegepast worden binnen de groep.”

Interne controleprocedures

“Een andere opdracht is het frequent uitvoeren en rapporteren van de reconciliaties en interne controleprocedures. Tegelijk moeten we de informatiestroom naar de raad van bestuur en het auditcomité versterken. Dat zal het auditproces verder vereenvoudigen en laat de groep toe om de resultaten naar de buitenwereld sneller vrij te geven”, vervolgt Henk Geirnaert.

Hij wijst erop dat zijn activiteiten nu heel wat breder worden. De groep is wereldwijd actief en moet de resultaten van al die bedrijven op een uniforme manier consolideren. “Ik zal dus meer reizen en regelmatig op het hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Daarnaast is het de bedoeling om de band met de verschillende vennootschappen van de groep aan te halen. Dat vereist dat ik ook daar regelmatig fysiek aanwezig ben.”

Corporate structuur uitbouwen

Victoria wil een aantal financiële processen zoals thesaurie, rapportering, werkkapitaal, taks en transfer pricing meer vanuit het centrale niveau opvolgen. “Ik had al veel ervaring met die thema’s en met het uitbouwen en professionaliseren van een corporate structuur. Dat werk neem ik gedeeltelijk mee naar het hoofdkwartier. Mijn tijdelijke opvolger komt met een frisse blik in de Balta-organisatie en zal de financiële organisatie afstemmen op de verkleinde structuur van een divisie. Hij is in de eerste plaats een change manager. Ik blijf aanwezig om de ceo en cfo van Balta te ondersteunen.”