Privacyverklaring

Hoe efficiënt is het verloningsproces van Europese bedrijven?

22 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Hoe goed beheren Belgische werkgevers hun verloningsproces? Er is marge voor verbetering: Belgische werkgevers scoren niet hoog in een vergelijking met zestien Europese landen.

Dat concludeert alvast SD Worx uit zijn Payroll Proficiency Index waarin de loonberekenaar de toestand vergelijkt in zestien Europese landen. België staat op plaats twaalf in de index, waarvoor meer dan 4.500 Europese werkgevers hun inbreng gaven.

De index geeft weer hoe vlot Europese bedrijven omgaan met payrollprocessen, en dit op basis van zes elementen: wetgeving, technologie, beloning, eigen payroll-expertise, personeelsbestand en externe partners.

België staat op de twaalfde plaats - illustratie SD Worx

De top drie van landen die vlot omgaan met hun payrollprocessen bestaat uit Polen, Noorwegen en Spanje.

Frankrijk scoort het slechtst, vooral door zijn complexe wetgeving en de impact ervan op de loonberekening. België staat op de twaalfde plaats. Sofie Maerevoet, global expert van SD Worx, ziet voor ons land nog positieve elementen: Belgische werkgevers zien het potentieel van technologie, expertise en beschikbare partners. Zij is bijzonder tevreden dat meer dan drie op de vier Belgische bedrijven bereid zijn hun payroll uit te besteden.