Privacyverklaring

Hoeveel kan je verdienen als boekhouder?

29 maart 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Towfiqu Barbhuiya via Unsplash

Elk jaar publiceert Walters People zijn Salary Survey. Naast trends op de Belgische en Europese arbeidsmarkt, geeft het onderzoek een salarisoverzicht voor financeprofessionals, waaronder dat voor boekhouders.

Junior boekhouder

Wie pas afgestudeerd is en aan de slag gaat als junior accountant, mag rekenen op een brutomaandsalaris van 2.100 à 2.800 euro per maand. Dit loon wordt in de meeste gevallen verder aangevuld met extralegale voordelen. Denk aan een gsm, een verzekeringspakket, een bonus, maaltijdcheques, …

Assistent-boekhouder

In grotere organisaties telt een boekhoudafdeling meerdere werknemers, vaak elk met hun eigen duidelijk afgelijnde verantwoordelijkheden. Als assistent-boekhouder ondersteun je de meer ervaren boekhouders. Je doet dat door facturen en onkostennota’s van werknemers in te boeken, verschillende rekeningen te reconciliëren, het klassement te verzorgen, enzovoort. Ben je vrij nieuw in de functie? Reken dan op een brutomaandloon van 2.100 à 2.800 euro. Dit loon is uiteraard afhankelijk van de grootte en de locatie van de organisatie.

Heb je drie tot zes jaar ervaring in een gelijkaardige functie? Dan ontvang je een brutomaandloon tussen 2.700 en 3.400 euro, exclusief extralegale voordelen. Heb je zes jaar ervaring of meer, dan stijgt je loon gemiddeld naar 3.300 à 3.900 euro bruto per maand.

General ledger (GL)-accountant

General ledger-accountants zorgen voor het coderen van facturen en het beheren van betalingen aan klanten en leveranciers. Ze staan in voor de maandelijkse aangiftes zoals provisies en correcties aan het eind van de maand. Daarnaast zijn ze eveneens verantwoordelijk voor de jaarlijkse belastingaangifte en het invullen van de btw-aangifte.

Het brutomaandloon van een startende GL-accountant ligt 200 à 400 euro hoger dan dat van een junior accountant, omdat het takenpakket omvangrijker is en meer verantwoordelijkheden omvat. Wie kiest voor een job binnen GL-boekhouding ziet zijn salaris snel stijgen: professionals met drie tot zes jaar ervaring verdienen gemiddeld tussen 3.000 en 4.000 euro bruto per maand. Een senior general ledger-accountant met meer dan zes jaar ervaring mag rekenen op een gemiddeld brutomaandloon van 3.700 tot 4.700 euro.

Senior/chief accountant

Als senior of chief accountant fungeer je als het ware als de rechterhand van het management. Je staat in voor de controle en opvolging van de algemene operationele boekhouding van de organisatie en zorgt voor een correcte kwartaal- en jaarafsluiting. Bijkomend sta je in voor de rapportering en trek je de nodige conclusies. Op basis daarvan adviseer je het managementteam zodat het de juiste financiële beslissingen kan nemen.

Hoewel de functietitel vaak hetzelfde is, is er toch een verschil in jobinhoud, afhankelijk van voor welke soort organisatie je werkt: een boekhoudkantoor, een kmo of een grote internationale organisatie. Al naargelang de sector en de grootte van de organisatie waar je werkt, mag je gemiddeld rekenen op een brutomaandsalaris van 3.900 à 5.500 euro. Dat loon wordt in de meeste gevallen aangevuld met een bedrijfswagen, laptop, gsm, maaltijdcheques en een verzekeringspakket.

AP-, AR- of GL-teamleader/supervisor

Terwijl een chief accountant meerdere boekhoudspecialisten aanstuurt met elk hun specialisatie, richt een teamleader of supervisor binnen accounts payable (AP), accounts receivable (AR) of GL zich puur op het leiden, superviseren en coachen van het team dat instaat voor de accounts payable, accounts receivable of general ledger. Zo’n functie komt vooral voor in grote ondernemingen of organisaties waar het financedepartement per specialisatie georganiseerd is.

Het is zeker geen uitzondering dat je als AP-, AR- of GL-boekhouder na enkele jaren doorgroeit naar een teamleader- of supervisorrol. Op dat moment kan je rekenen op een brutomaandsalaris van 3.800 à 5.700 euro per maand. Dat wordt aangevuld met tal van extralegale voordelen.

Creditcollector

Als creditcollector speel je een belangrijke ondersteunende rol in het financedepartement van een organisatie. Zowel telefonisch als schriftelijk ben jij degene die openstaande facturen opvolgt en vragen beantwoordt van klanten over facturen en betalingen. Daarnaast hou je deze informatie accuraat bij en signaleer je wanbetalingen. Heb je een talenknobbel? Dat is een sterke troef in deze functie. Hoe meer talen je spreekt, hoe breder je verantwoordelijkheden en hoe sneller je de carrièreladder zal beklimmen.

Als startende creditcollector mag je rekenen op een brutomaandloon van 2.200 à 2.900 euro. Van zodra je wat ervaring hebt en meer doet dan een lijst van klanten bellen of betalingsherinneringen sturen, stijgt je loon. Je ontvangt dan 2.800 à 3.400 euro bruto per maand. Creditcollectors met meer dan zes jaar ervaring die bovendien zelf kunnen inschatten waar er probleemdossiers zijn en balansen kunnen lezen, zien hun loon stijgen naar 3.300 à 4.200 bruto per maand. Ook hier komen extralegale voordelen bij.

Bron: Walters People