Privacyverklaring

Meekijken onder de financiële motorkap

1 juni 2023
Tekst
Thomas Laureys

Lenny Boël volgde een bachelor financiën en verzekeringen en trok daarna naar Nederland. Daar legt hij nu de master corporate finance and control af. Die opleiding combineert hij met een eerste job als junior financial controller.

Tijdens zijn bachelorstudies aan de Karel de Grote Hogeschool liep Lenny Boël stage in het kantorennetwerk van Belfius. “Dat was een kennismaking met het leven in een bankkantoor. Ik bemande het loket en hielp klanten met dagelijks bankieren, administratie en enkele taken rond woonkredieten. Daarnaast mocht ik klantengesprekken meevolgen.”

Academisch en theoretisch

Na het afronden van zijn bachelorstudie, trok hij samen met zijn vriendin naar Nederland en ging studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Die verhuis was een gezamenlijke keuze. Het sprak me aan om in het buitenland te studeren. Aangezien het een internationale opleiding is, verloopt die volledig in het Engels. Dat zorgt voor een stevig taalbad, gezien het zeer specifieke academische taalgebruik.”

Na het afleggen van zijn premaster merkte Lenny Boël dat er iets ontbrak. “De opleiding is interessant, maar zeer academisch en theoretisch. Ik miste de praktijk, ik wil graag praktische vaardigheden in de vingers hebben. Daarom zocht ik een baan naast mijn studies.”

Proeven van de praktijk

Hij vond een deeltijdse job als junior financial controller bij Groupe Atlantic Nederland, een specialist in klimaatsystemen. Tijdens zijn eerste maanden maakte hij kennis met de administratie. “Ik boekte facturen in en leerde hoe de boekhouding in elkaar zit. Tijdens mijn opleiding leerde ik daar wel over, maar nu kreeg ik zicht op de praktijk. Ik krijg steeds meer concrete controletaken. Het gaat erom na te gaan of alles financieel juist zit, zodat de cijfers een realistisch beeld geven van de onderneming. Zo volg ik mee de voorraden op, want als we te veel voorraad hebben, kan ons dat geld kosten. In april volgde ik een opleiding in Frankrijk om te leren werken met de consolidatiesoftware. Nu krijg ik meer taken die verband houden met de rapportering naar de Franse hoofdzetel.”

Communicatie in de vingers krijgen

Een eerste job is een leerproces. “Communicatie bleek voor mij een werkpunt. Zeker bij de interactie met andere departementen en collega’s zonder financiële achtergrond, was dat in het begin niet eenvoudig. Je moet een boodschap helder en eenvoudig kunnen overbrengen. Hoe meer ervaring ik opdoe, hoe beter dat lukt.”

Hoe komen de cijfers tot stand?

De jonge starter maakte ook kennis met voor hem nieuwe financiële praktijken. “Mijn bacheloropleiding sluit niet helemaal aan bij mijn huidige job, die is veel boekhoudkundiger. Ik was al wel vertrouwd met de belangrijkste elementen uit een jaarrekening, maar het ontbrak mij aan praktisch inzicht over hoe die cijfers tot stand komen. Nu krijg ik een blik achter de schermen van een financiële afdeling en begrijp ik een financiële balans veel beter. Ik mag als het ware onder de financiële motorkap kijken en mee sleutelen.”